Mogla za KAP i Željezaru: Vlada sad ne bi da se petlja za Boksite

Vlada se miješala jer je tokom postupka za KAP donosila zaključke ko šta treba da radi da bi bili ispunjeni uslovi zainteresovanog za KAP
81 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.06.2015. 19:28h

Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je Vladimir Kavarić, ne želi da ocjenjuje ponudu nikšićkog Neksana Miodraga Dake Davidovića od ukupno pet miliona eura za kupovinu imovine bankrotiranih Rudnika boksita.

“Vlada Crne Gore je u okviru svojih nadležnosti spremna da ponudi socijalni program za radnike Rudnika boksita u stečaju koji u procesu stečaja ostanu bez posla, a ponudu Neksana za kupovinu imovine ocijeniće stečajni upravnik i bord povjerilaca”, odgovoreno je ”Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Prodaja nije nadležnost Vlade, već sudske vlasti. Međutim, u drugim slučajevima Vlada se miješala jer je tokom postupka za KAP donosila zaključke ko šta treba da radi da bi bili ispunjeni uslovi zainteresovanog za KAP. U stečaju su bili i KAP, koji je preuzeo u julu 2014. biznismen Veselin Pejović i još nije platio polovinu od 28 miliona eura, i Željezara (kupio je turski Toščelik), kada su iz Vlade, kao i ministar Kavarić ocjenjivali interesovanje i hvalili investitore.

Radnici nikšićkih Boksitima, njih oko 312, traže da Odbor povjerilaca prihvati ponudu Neksana, koji je upravljao kompanijom i redovno isplaćivao zarade.

“Za Vladu je pozitivna vijest da već u prvom krugu postoje konkretna interesovanja za imovinu KAP-a”, saopštio je Kavarić 2. januara 2014. Tada se pozivao i na Privredni sud, u čijoj je nadležnosti bio KAP.

"Prema najavama iz Privrednog suda, već ima ponuda, ali će se detalji znati u rokovima koji su određeni dinamikom stečajnog postupka", rekao je tada Kavarić.

Kavarić je, uoči prodaje Željezare sa radnog doručka sa turskom poslovnom zajednicom u Istanbulu, poručio da je “dobra prilika da investitori uđu u Željezaru, jer je u toku stečajni proces u kojem se firma oslobađa svih dugova”. Pri potpisivanju ugovora za Željezaru sredinom 2012, Kavarić je poručio da Željezara nije više problem već jedna od najvećih razvojnih šansi. Tada je podsjetio da su ”na početku stečaja govorili da stečaj nije smrt kompanije već nova šansa i novo rađanje”.

“Ponudu ne ocjenjuje Ministarstvo ekonomije već, u skladu sa važećom legislativom, stečajni upravnik i Odbor povjerilaca Rudnika boksita i od njih očekujemo da će, sa aspekta Zakona o stečaju, ocijeniti valjanost ponude“, istakli su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje kako ocjenjuju ponudu Neksana koji je ponudio 4,4 miliona eura da kupi imovinu Rudnika boksita i 600 hiljada za zbrinjavanje radnika.

Nikšićki rudari će se u ponedjeljak okupiti ispred zgrade Vlade i Privrednog suda u Podgorici jer Odbor povjerilaca još nije donio odluku da li prihvata ponudu Neksana, koja je dopunjena 2. juna. U sindikatima kompanije smatraju da se radi o opstrukciji i da se Boksiti nekom drugom namještaju. Tvrde da je u korist radnika da se prihvati ponuda.

Na pitanje “Vijesti” da li u Ministarstvu, nakon četiri propala tendera za prodaju imovine iz stečajne mase, imaju možda neku drugu ideju za spašavanje Rudnika, odgovoreno je da “Ministarstvo ekonomije nema nadležnosti da se miješa u stečajni postupak u Rudnicima već je to u isključivoj nadležnosti Privrednog suda, u skladu sa Zakonom o stečaju”.

Bonus video: