Bivši radnici Radventa traže prijevremene penzije: Hoćemo ista prava kao i radnici Željezare

"U trenutku preuzimanja Radventa od strane MNSS-a država je imala oko 49 odsto akcija. Upravo nam je država dala otpremnine i bila naš garant“
112 pregleda 0 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.06.2015. 12:11h

Bivši radnici nekadašnjeg nikšićkog Radventa, pogona koji je poslovao u okviru Željezare, traže od nadležnih organa, prije svega ministra rada i socijalnog staranja, Zorice Kovačević, da im omoguće prijevremeno penzionisanje kao što je to dozvoljeno ostalim metalurzima. Riječ je o dvadesetak bivših radnika Radventa koji se nalaze na Birou rada i koji su nakon deset mjeseci prestali da primaju nadoknadu.

Radvent je privatizovan 28.maja 2008.godina, kada i Željezara, a vlasnik im je bio isti – kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS).

„Prije desetak dana iz Fonda PIO su nas obavijestili da ne ispunjavamo uslove za penzionisanje uz obrazloženje da prilikom uvođenja stečaja 6.juna 2011.godine država navodno nije imala udjela u Radventu, iako su raskidom kupoprodajnog ugovora sa MNSS-om preuzeli sve obaveze prema nama, kao i prema radnicima Željezare“, kazao je Željko Raičević, predstavnik bivših radnika Radnika, koji su se okupili ispred poslovnog centra Sindčel u Nikšiću.

Prema njegovim riječima iako im je prethodni ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković obećao da će imati ista prava kao i ostali metalurzi to se nije dogodilo pa smatraju da su diskriminisani u odnosu na radnike Željezare i njenih nekadašnjih pogona, koji su to pravo ostvarili kroz izmjene i dopune Zakona nedavno izglasanog u Skupštini.

„Tražimo ista prava kao i radnici Željezare jer smo uvijek imali istog vlasnika. U trenutku preuzimanja Radventa od strane MNSS-a država je imala oko 49 odsto akcija. Upravo nam je država dala otpremnine i bila naš garant“, kazao je Rajko Pićurić.

Bivši radnici Radventa kazali su da su svi radili u otežanim uslovima i da je nedopustivo da ne mogu biti penzionisanioni, dok su to prvo ostvarili oni koji su radili u kancelarijama.

„Otišli smo iz Radventa 5. januara 2012.godine, a jedan grupa 15.jula 2011. Oni su dobili beneficirani radni staž, ali im ni do danas nije uplaćen. Primali smo deset mjeseci nadoknadu sa Biroa, a sada smo ostali i bez toga. Praktično smo na ulici. Vjerujemo da će nadležni ispraviti grešku i omogućiti nam odlazak u zasluženu penziju“, kazao je Raičević i pozvao predsjednike Skupštine i Vlade, Ranka Krivokapića i Mila Đukakovića da zaštite izglasani zakon.

Od dvadesetak radnika, koji traže da ih primi ministar rada i socijalnog staranja, za njih desetak treba da se uplati beneficirani radni staž, dok je preostalima to regulisano.

„Ovaj zakon donesen je zbog nas radnika koji smo na Birou, ali u našem slučaju to nije tako“, kazao je Raičević.

Stečaj u Radvent pokrenut je sredinom juna 2011.godine na zahtjev radnika zbog duga od milion eura, a bankrot je proglašen sredinom oktobra iste godine .Od 180 radnika u Radventu je ostalo njih 24, ali su i oni od septembra prošle godine, nakon prodaje firme turskom Toščeliku za milion eura, završili na Biro rada. Trenutno je u tom nekadašnjem pogonu Željezare uposleno desetak radnika koji imaju ugovore na određeno.

Bonus video: