Agencije za elektronske medije: Broj priključaka veći 2,4 odsto

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj marta, za 3,73 hiljade
73 pregleda 0 komentar(a)
Televizor, Televizija, Digitalizacija, Foto: Zoran Đurić
Televizor, Televizija, Digitalizacija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.06.2015. 13:17h

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi na kraju maja ove godine porastao je 2,4 odsto u odnosu na mart, na 160,47 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj marta, za 3,73 hiljade.

„Ako se pretpostavi da se svi ili najveći dio podataka o priključcima odnosi na korisnike iz kategorije domaćinstava dolazimo do podataka da je u posmatranom periodu 17,62 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo samo zemaljski odnosno besplatan prijem radio i TV programa“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 82,38 odsto.

Saglasno izdatim odobrenjima AEM-a, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, posjeduje 11 operatora i to četiri kablovska, po dva IPTV i DVB-T2 operatora, po jedan MMDS, DTH i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže.

„Međutim, tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa pokazuje značajne razlike u zavisnosti od toga da li govorimo o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore“, rekli su iz AEM-a.

Upoređujući podatke iz maja sa podacima iz marta ove godine zaključuje se da se skoro cjelokupan rast broja priključaka nezemaljskih platformi odnosi na primorsku regiju, dok se u sjevernoj regiji bilježi pad broja priključaka.

„Imajući u vidu da je, već duži vremenski period, u primorskoj regiji broj priključaka veći od broja domaćinstava, zaključak je da se povećanje broja korisnika odnosi na hotele i ostale turističke objekte, te da iako na tržištu bilježimo pozitivan trend, u kategoriji domaćinstava imamo pad broja korisnika“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: