Šaranović: Neoliberalni koncept ekonomije Crnu Goru doveo do ivice bankrota

Šaranović dodaje da kjučni makroekonomski pokazatelji imaju krajnje zabrinjavajuće parametre, a da je socijalna situacija izuzetno loša
93 pregleda 51 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.06.2015. 11:54h

Neoliberalna ekonomska politika nije doživjela pozitivan ishod u Crnoj Gori, pa je postalo potpuno jasno da isti ne može da obezbijedi blagostanje i dugoroačan ekonomski rast, što je bilo glavno obećanje onih koji su ga propagirali, ocijenio je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Kako je kazao, Crna Gora se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj nesigurnosti i moralnoj degradaciji.

"Isključiva fokusiranost za što većim profitom kao ciljem dovela je do istorijski nezbilježeno brzog raslojavanja stanovništva. Ekonomija naše zemlje je u dramatičnom stanju, broj nezaposlenih dostiže granice alarmantnosti, nivo privredne aktivnosti je izuzetno nizak između ostalog i zbog njene deindustijalizacije. Nivo javnog i spoljnog duga su izuzetno visoki, imamo ogroman deficit platnog bilansa, a budžetski deficit iz godine u godinu ima tendenciju rasta. Kratko rečeno, država se suštinski nalazi na ivici bankrota", upozorio je Šaranović.

Šaranović dodaje da kjučni makroekonomski pokazatelji imaju krajnje zabrinjavajuće parametre, a da je socijalna situacija izuzetno loša.

"Prihodi iz budžeta koji imaju izvorni karakter nijesu dovoljni za servisiranje tekuće potrošnje i to je još jedan od dokaza da je vođena ekonomska politika bez vizije. Budžetske rupe su popunjavane od slučaja do slučaja, obično stihijski, kreditnim zaduženjem, rasprodajom imovine, ugovornim aranžmanima sa „strateškim partnerima“. Stanje se kontinuirano pogoršava usljed dospjelih obaveza, neodgovorno izdatih garancija i štetnih ugovora. Veliki broj prirodnih resursa, privrednih subjekata i turističkih destinacija je rasprodat, uništen i devastiran, što u suštini predstavlja pravo ogledalo decenijske vladavine, njene svrhe i dometa koju su ostvareni, posebno iz ugla budućih generacija", zaključio je Šaranović.

Bonus video: