Svestrani bivši ministar: Predrag Sekulić radio analizu za TE Pljevlja

“Nejasno je kako je upravo poslanik vladajuće partije izabran za autora. Sa druge strane, poznato je da je Vlada omogućila EPCG da uđe u izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju drugog bloka mimo zakonske procedure javnih nabavki, jer je najavljeno da će biti korišten model međudržavnog sporazuma i da će parlament usvojiti poseban zakon o projektu”
351 pregleda 22 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.06.2015. 17:50h

Studiju “Značajni socio-ekonomski aspekti izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja”, koja služi kao bazna studija za Detaljni prostorni plan TE i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, uradio je dr Predrag Sekulić s pozicije poslanika vladajućeg DPS-a. Prije toga je bio ministar održivog razvoja i turizma, a ranije i ministar kulture.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora upozoravaju da je angažovanjem bivšeg ministra, a sada poslanika, ugrožena objektivnost i nepristrasnost izrade ovih dokumenata koji treba da pokažu da li je projekat drugog bloka ekonomski isplativ. Sekulić je juče odbio da razgovara za “Vijesti” i prije nego što je čuo pitanje. Njegov zaključak u studiji, koja ima 13 strana, je da je gradnja drugog bloka ekonomski isplativa. U studiji je navedeno da je njen naručilac Elektroprivreda, a izvršilac firma Smart Environment Solutions (SES) iz Podgorice, na osnovu ugovora od 30. januara 2013. SES je angažovao Sekulića. Iz EPCG su “Vijestima” saopštili da je naručilac studije bilo Ministarstvo održivog razvoja, odnosno bivši Sekulićev resor.

“Nejasno je kako je upravo poslanik vladajuće partije izabran za autora. Sa druge strane, poznato je da je Vlada omogućila EPCG da uđe u izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju drugog bloka mimo zakonske procedure javnih nabavki, jer je najavljeno da će biti korišten model međudržavnog sporazuma i da će parlament usvojiti poseban zakon o projektu”, kazala je kordinatorka MANS-a, Ines Mrdović.

Iz kompanije SES su “Vijestima” potvrdili da su angažovali Sekulića za izradu ove analize.

“Sekulića je preporučilo njegovo radno iskustvo, kao i stručne reference iz oblasti koju tretira analiza čiji je on potpisnik. Magistrirao je na temu javnih finansija, doktorirao je industrijski menadžment, a takođe, docent je na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu, na grupi ekonomskih predmeta”, saopštio je SES.

Javna rasprava o Detaljnom prostornom planu i Strateška procjena uticaja završena je prije 10 dana. Mrdović naglašava da u ovom slučaju postoji paradoksalna situacija da će Sekulić kao poslanik glasati o zakonskim rješenjima i ocjenjivati ekonomsku opravdanost projekta, na bazi svoje analize, kao i da je to primjer klasičnog konflikta interesa.

“Ovo je samo jedan od pokazatelja koji obesmišljavaju proces izrade nacrta DPP-a za drugi blok TE, koji je pun manipulativnih, nepotpunih i nekonzistentnih podataka”. Mrdović je poručila da ovom projektu treba ozbiljna analiza “lišena zavisnosti od profitno partijskih interesa”.

U kartonu nije prijavio ovu tezgu, i Nenezić radio za iste

Sekulić je u ovom periodu bio poslanik u Skupštini, a u imovinskim kartonima koji se odnose na 2013. i 2014. nema prijavljenih prihoda od izrade studije ili konsultantskih usluga. Navedeni su samo poslanička plata od oko 1.200 eura, nekoliko naknada za rad u tri odbora i naknade za predavanje na Fakultetu za mediteranske i poslovne studije i Tivtu i Pomorskom u Baru.

Sekulića je angažovala firma Smart Environment Solutions čiji je vlasnik i direktor Predrag Leković. Za istu firmu radio je i Sekulićev prethodnik na ministarskoj poziciji u turizmu Predrag Nenezić, koji je u kartonu zvanično naveo da je radio za 800 eura mjesečno. Leković je suvlasnik u firmi Mont Voyage, koju je osnovao sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, zakupcem grad-hotela Sveti Stefan.

Leković je poznat i kao profesionalni kockar rangiran na svjetskoj index poker rang-listi. Prije dvije godine bio je drugi na azijskom šampionatu u pokeru u Makaou, kada je osvojio 316 hiljada dolara.

Pravnik, ekonomista, pisac, slikar, ministar u dva resora...

Sekulić u biografiji na sajtu Skupštine navodi da je diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici, magistrirao na Ekonomskom u Podgorici na javnim finansijama, a doktorirao u Beogradu na industrijskom menadžmentu.

Poslanik je bio u četiri saziva od 2002. godine. Predvodio je Ministarstvo kulture, sporta i medija (2006/2007) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (2010/2012. godine). Autor je pet romana ("Lap Top", "Made in Yugoslavia", "Francuski poljubac", "Harem" i "Parenje labudova"), a bavi se i slikarstvom. Tokom 90-tih bio je novinar u “Pobjedi”.

Bonus video: