Tri projekta čekaju sud i Skupštinu

Vlada tvrdi da napreduju Portonovi, Porto Montenegro i Luštica bay. Sporni Kraljičina plaža-Sveti Stefan, Mamula i Plavi horizonti
175 pregleda 2 komentar(a)
Portonovi, Foto: Socar
Portonovi, Foto: Socar
Ažurirano: 08.06.2015. 06:17h

Vlada tvrdi da najveći turistički projekti Luštica bay, Portonovi i Porto Montenegro napreduju planiranom dinamikom. Za Plave horizonte se čeka rješavanje sudskih sporova o otkupu zemljišta, a Kraljičina plaža - Sveti Stefan i Mamula čekaju odobrenje iz Skupštine. To je saopšteno u izvještaju o prioritetnim turističkim projektima kojeg je Vlada usvojila u četvrtak.

Za Portonovi u Kumboru je navedeno da je prva građevinska dozvola za “Donje naselje” izdata u januaru ove godine i da su u toku grubi građevinski radovi. Kako je navedeno, u toku je nasipanje obale u zahvatu buduće marine i poboljšanje terena i postavljanje šipova u njenom zaleđu. Završava se projektovanje hotela, a pripremni radovi za njegovu izgradnju bi trebalo početi u periodu jul-septembar. U ovom mjesecu treba da počne rušenje torpedne rampe i regulacija glavnog kišnog kanala.

Ukupan projekat za izgradnju turističkog naselja sa 500 smještajnih jedinica, marinom i poslovnim prostorima vrijedi 500 miliona eura, a investotor, azerbejdžanski Sokar, se obavezao da će ga završiti do jula 2017. godine.

U naselju Porto Montenegro, kako je navedeno, u toku je proširenje marine za 52 veza, završava se izgradnja nove zgrade Ksenija i projektovanje zgrade kazina. Investicije u ovoj godini iznose 31 milion.

U naselju Luštica Bay u toku je izgradnja marine i infrastrukture za budući dio naselja, kao i projektovanje dijala novog naselja uz marinu i hotela čiji početak izgradnje očekuju krajem godine. Realizacija ovog projekta, kojeg vodi egipatski Orascom, predviđena je u više faza do 2025. godine, a ukupna investicija je 1,1 milijardu eura.

Projekat Plavi horizonti, koji predviđa stambeno-turističko naselje na istoimenoj plaži kod Tivta, trenutno je u zastoju zbog sudskih sporova oko otkupa zemljišta između investitora Katari diara i privatnih vlasnika dijela zemljišta. Vlada očekuje početak izgradnje hotela na mjestu starog do kraja godine.

U zastoju je i projekat Kraljičina plaža kod Svetog Stefana, dok, kako je navedeno, Skupština ne usvoji aneks ugovora koji je predložila Vlada, a tražio investitor Adriatik propertiz. Grčki investitor tražio je smanjenje iznosa zakupa i njegovo produženje, kao i mogućnost da u Miločerskom parku gradi stanove za tržište. Protiv ovih uslova su opozicija i SDP.

I za projekat izgradnje malog luksuznog hotela na ostrvu Mamula, vrijednog 15 miliona eura, potrebna je saglasnost Skupštine.

Na spisku investicija više nema Kraljičine plaže - Dubovica, od koje je odustao arapski investitor jer su protiv bili SDP i opozicija, zbog čega ne bi mogao dobiti zeleno svjetlo u Skupštini.

Otvaranje Crystal rivijere odloženo za dogodine

Hotel „Crystal rivijera” u Petrovcu neće biti završen ove godine, kako je planirano, već možda do juna naredne godine jer investitori Budvanska rivijera i Euromix Tours nijesu uspjeli da povuku drugu tranšu kredita. Do sada je investirano 10 miliona, a preostalo je još oko 6,5 miliona.

Vlada očekuje da će izgradnja i opremanje hotela Hilton u Podgorici biti završena do kraja godine. Riječ je u stvari o rekonstrukciji i nadogradnji bivšeg hotela Crna Gora. Navedeno je da će hotel imati četiri zvjezdice i da je u njega do sada uloženo 21,4 miliona eura.

Bez ponuda za dva, u toku tri tendera

Za projekte turističkih kompleksa Bigovo - Trašte, Njivice - Sutorina, bivšu kasarnu “Radoje Dakić” nije bilo zainteresovanih investitora na raspisanim tenderima, pa će se oni ponoviti ili će se tražiti drugi načini njihove valorizacije.

U toku su tenderi za kompleks Mediteran na Žabljaku do 12. juna i za eko selo Vranjinu do 29. juna. Tender za budući zimski centar “Kolašin 1600” na Bjelasici traje do 6. jula, a do sada je ugovorena izgradnja trafo-stanice i puteva do tog lokaliteta.

Bonus video: