KHOV: Ponuditi akcije državnih kompanija na tržištu kapitala

Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) su saopštili da su među tim preduzećima Pošta Crne Gore, Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore
78 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2015. 14:13h

Razvoj tržišta kapitala u značajnoj mjeri ograničava nedostatak likvidnih hartija od vrijednosti, što bi se moglo riješiti na način da se dio akcija društava koja su posljednjih godina transformisana u akcionarska, a čiji je vlasnik država, ponudi na tržištu.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) su saopštili da su među tim preduzećima Pošta Crne Gore, Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore.

“Time se ne bi ugrozio dalji proces privatizacije ovih društava, a ponuda na tržištu bila bi u značajnoj mjeri unaprijeđena”, navodi se u Godišnjem izvještaju o radu KHOV-a i stanju na tržištu hartija od vrijednosti za prošlu godinu, koji je dostavljen Skupštini.

U KHOV-u smatraju da se, ubrzanom izmjenom regulative, mogu dodatno stvoriti povoljniji uslovi za emitovanje novih instrumenata trgovanja.

“To se, prije svega, odnosi na Zakon o tržištu kapitala, a i na druge propise kojim bi se nastavilo dodatno usaglašavanje naše regulative sa evropskom. Bitnim uslovom, za dalji uspješan razvoj tržišta kapitala, smatramo kadrovski potencijal Komisije”, navodi se u izvještaju.

Iz KHOV-a su naveli da je evidentno unaprijeđenje poslovnih aktivnosti kod Montenegroberze, Centralne depozitarne agencije (CDA) i brokersko dilerskih društava.

“U taj proces uključen je i bankarski sistem kroz stabilan razvoj funkcija kastodi i depozitarnih poslova, što takođe dodatno doprinosi povećanoj regularnosti funkcionisanja tržišta kapitala pa i povećanju povjerenja u isti”, rekli su iz KHOV-a.

U obimnom izvještaju, predstavnici KHOV-a su se posebno osvrnuli na stanje na tržištu kapitala, poslovanje učesnika, korporativne i kontrolne aktivnosti Komisije, finansijsko izvještavanje emitenata, kao i planove za ovu godinu.

U toku prošle godine na tržištu je poslovalo 11 ovlašćenih učesnika sa sjedištem u Crnoj Gori, od kojih su dva imala dozvolu za obavljanje brokerskih, a devet za obavljanje brokerskih i dilerskih poslova.

Iz KHOV-a su naveli da su u prošloj godini odobrene četiri zatvorene ponude akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine u ukupnom iznosu od 4,37 miliona eura, pri čemu je ukupna uspješnost iznosila 3,87 miliona eura, odnosno 89 odsto.

Evidentirane su, kako se navodi, i dvije emisije akcija po osnovu usitnjavanja akcija, jedna emisija po osnovu restruktuiranja društva, kao i tri emisije akcija po osnovu raspodjele dobiti akcionarskog društva.

“U toku prošle godine evidentirano je pet emisija akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital u ukupnom iznosu od 53,14 miliona eura. To se odnosilo na Elektroprivredu (EPCG), Montenegro Airlines, Nikšićki Mlin i Lovćen Auto”, navodi se u izvještaju.

KHOV je u prošloj godini odobrila četiri zahtjeva za preuzimanje akcionarskih društava.

Kada su u pitanju kontrolne aktivnosti, iz KHOV-a su kazali da su u prošloj godini donijeli devet rješenja o preduzimanju mjera prema šest ovlašćenih učesnika i CDA.

“Tom prilikom je oduzeta dozvola za rad ovlašćenom učesniku Marketiva broker diler Podgorica”, navodi se u izvještaju.

Komisija je u prošloj godini podnijela jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv jednog ovlašćenog učesnika i jednu krivičnu prijavu protiv tri pojedinca zbog manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti ili drugih finansijskih instrumenata.

U izvještaju se dodaje da je u prošloj godini 212 emitenata dostavilo 840 finansijskih izvještaja, što je sedam odsto manje i odnosu na 2013.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje Komisije u prošloj godini, ono je, kako su naveli, bilo u skladu sa finansijskim planom.

“Stanje na tržištu kapitala u prošloj godini je bilo u skladu sa očekivanjima Komisije i bilo je bolje nego u 2012. i 2013. godini. Nastavljaući da poštuje preporuke koje se tiču mjera štednje i racionalizacije, Komisija je u najvećoj mjeri ispoštovala navedene preporuke i ostvarila dodatne uštede”, navodi se u izvještaju.

U dijelu prihoda Komisija je uspjela da ostvari planirane iznose, pa je na kraju prošle godine ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 12,58 hiljada EUR, koji će, shodno zakonu, biti prenijet u budžet Crne Gore.

Bonus video: