Potrebno unaprijediti uslove i instrumente podrške

„Što se tiče finansiranja poslovnih poduhvata čiji su vlasnici žene, ono još nije na zadovoljavajućem nivou, a jedan od razloga je i to što su žene u Crnoj Gori u veoma malom procentu vlasnice imovine (šest odsto) pa im je iz tih razloga otežan pristup kreditima i finansijskim sredstvima“, kazali su iz Ministarstva
67 pregleda 0 komentar(a)
žene, biznis, Foto: Shutterstock
žene, biznis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2015. 09:57h

Razvoj ženskog preduzetništva zahtijeva dalje unaprijeđenje uslova i instrumente neophodne podrške, koji će u značajnoj mjeri promijeniti položaj preduzetnica u Crnoj Gori, ocijenili su u Ministartvu ekonomije.

Iz Ministarstva podsjećaju da je stvaranje uslova za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća (MSP) jedan od prioritetnih zadataka u EU, posebno kroz primjenu principa utvrđenih Aktom o malim preduzećima (SBA – Small Business Act).

„Istovjetan pristup ima i Vlada Crne Gore. U tom kontekstu, kreirani su mehanizmi i usvojeni strateški dokumenti u skladu sa principima EU koji, između ostalog, predviđaju podršku ekonomskom osnaživanja žena i ženskom preduzetništvu“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Okvir dosadašnjeg djelovanja u cilju intenziviranja razvoja MSP definisan je, kako su dodali, Strategijom podsticanja konkurentnosti na mikro nivou od 2011. do ove godine, a naročito Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća za isti period koja, kao poseban zadatak, predviđa i aktivnosti podsticanja ženskog preduzetništva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u dosadašnjem periodu bila uočena fragmentiranost pristupa u jačanju ženskog preduzetništva kroz različite strateške dokumente, pa je Planom aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2013-2017 (PAPRR) predviđena izrada Strategije ženskog preduzetništva kojom se teži kreiranju neophodnih preduslova i osnova, na kojima će žene moći da iskažu ravnopravno svoje preduzetničke potencijale i unaprijede svoj položaj u društvu po svim osnovama.

Nacrt Strategije je na javnoj raspravi i može se preuzeti sa sajta Ministarstva ekonomije, Direkcije za razvoj MSP i e-uprave. Javna rasprava traje do 11. juna.

„Što se tiče finansiranja poslovnih poduhvata čiji su vlasnici žene, ono još nije na zadovoljavajućem nivou, a jedan od razloga je i to što su žene u Crnoj Gori u veoma malom procentu vlasnice imovine (šest odsto) pa im je iz tih razloga otežan pristup kreditima i finansijskim sredstvima“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, za razliku od bankarskog sektora koji ne nudi nikakve pogodnosti za žene, finansiranje ženskog preduzetništva je prepoznato kao oblast kojoj se poklanja posebna pažnja u programskim aktivnostima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) i Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Iako do skoro nijesu postojale posebne kreditne linije za žene, te institucije su korigovanjem kamatnih stopa, u okviru postojećih kreditnih linija, pokušale da privuku više žena da apliciraju.

Zavod za zapošljavanjee već 15 godina sprovodi program kreiditiranja preduzetnika. Ovaj program je od 2008. značajno inoviran i obuhvata ne samo finansijsku pomoć, već i edukaciju koja joj prethodi, savjetodavne usluge i stalnu evaluaciju regionalnih komisija.

„Žene su prepoznate kao posebna grupa, pa su za njih uslovi kreditiranja još povoljniji, odnosno kamatna stopa iznosi tri odsto, a za ostale je četiri odsto“, naveli su iz Ministarstva.

Imajući u vidu značaj ženskog preduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena, Investiciono razvojni fond je dizajnirao posebne kreditne liniju za žene.

Program podrške ženama u biznisu dizajniran je s ciljem podsticanja i razvoja ženskog preduzetništva i podrazumijevao je odobrenje kredita za ulaganja u osnovna sredstva, materijalnu i nematerijalnu imovinu, kao i za obrtna sredstva.

U tom smislu, za prošlu godinu definisana su dva programa podrške ženama u biznisu i to osnovni Program podrške za žene u biznisu (koji postoji već par godina) i poseban Program podrške ženama u biznisu UNDP, koji se realizuje u saradnjisa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Cilj osnovnog Programa podrške ženama u biznisu je da stimuliše i podrži žensko preduzetništvo, na način što će ženama koje pokreću ili dodatno razvijaju sopstveni biznis omogućiti do 200 hiljada eura uz kamatnu stopu od 3,5 odsto, odnosno tri odsto ukoliko se projekat realizuje na sjeveru Crne Gore ili manje razvijenim opštinama - Nikšiću, Ulcinju i naCetinju i rokom otplate do 12 godina, uključujući grejs period do četiri godine.

Program podrškeženama u biznisu UNDP realizovaće se direktnim kreditiranjem korisnica kredita, a njime je pored finansijske podrške IRF-a predviđena i obuka, tokom koje će se svim zainteresovanim ženama pružiti i razni oblici edukacije iz okvira preduzetništva.

„Uslovi za dobijanje finansijske podrške IRF-a, koji su definisani ovim Programom podrazumijevaju kreditna sredstva u iznosu do deset hiljada eura uz kamatnu stopu od 2,5, odnosno dva odsto, ukoliko se projekat realizuje na sjeveru Crne Gore ili manje razvijenim opštinama - Nikšiću, Ulcinju i na Cetinju, kao i rokom otplate do šest godina, uključujući grejs period do jedne godine“, objasnili su iz Ministarstva.

Sa aspekta rezultata kreditiranja, u prošloj godini je kroz ukupnu kreditnu podršku IRF-a za žene nosioce biznisa odobreno 2,4 miliona eura.

U cilju jačanja i promocije ženskog preduzetništva, Direkcija je sa Regionalnim centrom za jednakost polova – GTF iz Zagreba potpisala Sporazum o saradnji koji omogućava prenos znanja i iskustva Hrvatske i konkretnu logističku i stručnu podršku u pripremi i izradi Strategije za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori koja je u nadležnosti Direkcije.

Direkcija je u okviru regionalnog projekta koji je podržala švedska SIDA, u saradnji sa Centrom za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope (SEECEL), Regionalnim savjetom za saradnju i Gender Task Force u toku 2012. godine sprovela istraživanje o potrebama za obrazovanjem i obukom u preduzećima čiji su vlasnici žene – TNA.

Upitnik za istraživanje je napravljen u cilju dobijanja jasnijih informacija o potrebama za obukom u regionu jugoistočne Evrope.

Istraživanje je sprovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji, Kosovu, Srbiji, Turskoj i Hrvatskoj. Brošura u kojoj su publikovani rezultati istraživanja se može preuzeti na web adresi http://www.seecel.hr/UserDocsImages/Documents/WETNAS.pdf

Nakon ovog istraživanja, nastupila je druga faza projekta i formirana je nova Radna grupa čiji je zadatak bio da izabere tri teme iz pomenutog istraživanja i u toku prošle godine izradi kompletne trening module za žene, kao i da izabere po tri predstavnice MSP iz svake zemlje učesnice koje će predstavljati primjere dobre prakse. Trenining moduli će biti publikovani sredinom ove godine i dostupni na sajtu http://www.seecel.hr, a sa izabranim predstavnicama svake zemlje snimljeni su kratki promotivni filmovi koji će biti emitovani na televiziji. Trenutno su dostupni na sajtu.

U okviru trećeg poziva za projekte IPA CBC Albanija – Crna Gora, Direkcija je dobila projekat START W – Podrška razvoju potencijala žena u oblasti ruralnog turizma.

Projekat je počeo da se realizuje u novembru 2013. i trajao je godinu. Njegov cilj je bio jačanje prekogranične saradnje žena iz Crne Gore (regija Podgorica i Bar) i Albanije (regija Skadar) u svrhu unaprijeđenja ponude u ruralnom turizmu.

Projekat su sprovodile Direkcija za razvoj MSP i albanska Agencija za promociju stranih investicija AIDA.

Takođe, partneri u projektu su bili i Unija poslodavaca Crne Gore, Centar za jednakost polova – GTF Hrvatska, Asocijacija poslovnih žena iz Skadra. Preko 100 žena iz Podgorice i Bara je pohađalo cikluse edukacije, organizovane u okviru ovog projekta.

Evropska mreža preduzetništva u Crnoj Gori - Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji sa Udruženjem preduzetnica Crne Gore realizovala dvodnevni seminar na temu Sposobnosti prodaje i prezentovanja – aktuelni trendovi, koncept i promocija novih usluga i okupio je 30-ak preduzetnica iz Podgorice, Nikšića, Bara, Ulcinja, Budve.

Na osnovu Memoranduma o saradnji koji su Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Udruženje preduzetnica Crne Gore potpisali, održani su međunarodni poslovni susreti, u okviru Freya Foruma, koji se održao u Podgorici u oktobru ove godine.

Forum je okupio preko 70 institucija sa oko 200 predstavnika iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora), Turske, Švedske i zemalja Evropske unije. Teme ovogodišnjeg Foruma su bile žensko preduzetništvo, regionalni razvoj, inovacije, i evropske integracije.

Bonus video: