Radnici Toščelika: Obećan nam je povratak na posao

"Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da se izborimo za naša prava, a da smo smatrali da smo krivi ne bismo ni potezali svu ovu priču”, kazao je Ljubomir Golubović, jedan od otpuštenih radnika
89 pregleda 1 komentar(a)
Ljubomir Golubović, Foto: Svetlana Mandić
Ljubomir Golubović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.06.2015. 19:15h

Otpušteni radnici nikšićke željezare Toščelik, njih desetorica koji su prethodnog mjeseca dobili otkaz dobili su obećanje da će biti vraćeni na posao.

“Razgovarali smo sa ministarkom Zoricom Kovačević, koja nam je kazala da je direktor obećao da će nas vratiti na posao. Sad čekamo da se to desi. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da se izborimo za naša prava, a da smo smatrali da smo krivi ne bismo ni potezali svu ovu priču”, kazao je “Vijestima” Ljubomir Golubović, jedan od otpuštenih radnika.

Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane koji su otkaz dobili zato što nijesu pristali da rade prekovremeno više nego što mogu da izdrže. Pošto su dvojica radnika imala uslov za penziju protiv njih je postupak obustavljen, a od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno. Svi su podnijeli tužbe protiv poslodavca. Pravnu podršku im je pružio građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA).

„Tužbe još nijesmo povukli i nećemo dok ne vidimo kakav sada status imamo, jer očekujemo da svi koji smo imali rješenje na neodređeno i dalje imamo isti status. Očekujemo i da nam poslodavac isplati platu za ovaj mjesec što smo bili bez posla“, kazao je Golubović.

Otpušteni radnici kažu da ih je podržao i predsjednikom Opštine Nikšić Veselin Grbović.

„Konačno su institucije uradile ono što je trebalo da urade. Izgleda da smo morali ovoliko da urgiramo da se zakon počne poštovati. Ovo je samo potvrda da je istina sve što smo pričali i samo smo dokazali da su radnici bili u pravu i da su htjeli da rade, ali samo onoliko koliko je u granicama njihove izdržljivosti“, kazao je predsjednik Sindikata Toščelika Pero Kadović.

Nadležne inspekcije su nakon što su radnici dobili otkaz kontrolisali uslove rada zaposlenih u Toščeliku, ali rezultati još nijesu poznati.

Bonus video: