Vučinić poručio DPS-u: Kad vas smijenimo, obezbijedićemo novac za 420 radnika KAP-a

U DPS-u, međutim, smatraju da je ovo samo jedan u nizu opozicionih zakona kojim se, kako kažu, neodgovorno postupa prema budžetu
24 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 18:18h

Predlog poslanika DF-a Janka Vucinica, da se do marta naredne godine isplate otpremnine za 420 bivših radnika KAP-a,nije prošao Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje .

Isplatu oko pet i po miliona eura, na račun otpremnina, poslanici DPS vide kao neodgovoran odnos prema budžetu i ionako opterećenom Fondu PIO.

Na Odboru nije prošao ni predlog SNP-a da država osnuje alimentacioni fond, kako bi roditelji koji to izbjegavaju izmirivali svoje obaveze prema djeci.

Vučinić traži da se iz budžeta obezbijedi novac za otpremnine 420 bivših radnika KAP-a. On smatra da je to neophodno kako ne bi bili, diskriminisani u odnosu na ostale radnike metalurško-aluminijske industrije.

"Da su radili u vrlo teškim uslovima i da su iz Kombinata jednostavno najureni bez centa otpremnine, sa narušenim zdravljem i neriješenim stambenim pitanjinjima, oni svakodnevno protestuju ispred Skupštine sa pravom", kazao je Vučinić.

Prema zakonu koji je Vučinić predložio novac bi trebalo da bude isplaćen do kraja marta naredne godine.

"Kako mislite gospodine Vučiniću obezbijediti ovih pet miliona i 450 hiljada eura za 2016. godinu", upitao je Zoran Jelić (DPS).

"To nije moja stvar, to je stvar onih koji danas drže vlast u Crnoj Gori i zbog kojih su radnici KAP došli u ovakvu situaciju", odgovorio je Vučinić.

U DPS-u, međutim, smatraju da je ovo samo jedan u nizu opozicionih zakona kojim se, kako kažu, neodgovorno postupa prema budžetu.

"I prema postojećim penzionerima, jer ovo sve opterećuje fond PIO, koji je trenutno u deficitu oko 144 miliona", poručio je Jelić.

"Nadam se da ćemo u septembru, poslije protesta, kad bude sa nama zajedno radnićka sirotinja i gladni narod, kad vas smijenimo, da ćemo mi obezbijediti sredstva i onda će to biti naš problem, koji ćemo vrlo lako riješiti", rekao je Vučinić.

Hoće li se i kako ovaj problem rješavati odlučiće se na plenumu, jer na ovom odboru nije dobio većinu.

Zbog uzdržanosti poslanika DPS-a, nije prosao ni predlog SNP-a o formiranju alimentacionog fonda, kako bi djeca čiji roditelji ne žive zajedno, a ne ispunjavaju obeveze, ostvarivala svoja prava

"Na način što bi se novčana sredstva na osnovu pravosnažne izvršne presude isplaćivala iz fonda, s tim što fond preuzima teret prinudne naplate od roditelja dužnika koji nije plaćao alimentaciju. Sredstva isplaćena iz Fonda kasnije bi se refundirala od roditelja, i to s uvećanjem od 10 odsto na ime naknade za prinudnu naplate", istakla je Danijela Marković (SNP).

Iako su ovo ocijenili u načelu kao dobru ideju, iz DPS-a nije stigla podrška za predlog dopuna Porodičnog zakona, navodeći da ima nejasnoća.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko roditelja ne plaća alimentaciju, a podaci NVO sektora govore da je tako u 20 odsto razvedenih brakova.

Bonus video: