"Evo ko tjera investitore i namješta poslove"

Tužbu su podnijeli Neven Gošović, Mladen Bojanić, Dritan Abazović i Obrad Gojković
10 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2015. 19:04h

Samostalni poslanici u Skupštini podnijeli su Upravnom sudu tužbu protiv Savjeta za privatizaciju radi poništenja njegovog rješenja da proglasi tajnim podatke u tenderskoj dokumentaciji i ponudama u postupku prodaje crnogorskih preduzeća.

Tužbu su podnijeli Neven Gošović, Mladen Bojanić, Dritan Abazović i Obrad Gojković.

Gošović je na konferenciji za novinare objasnio da rješenjem Savjeta za privatizaciju, kojeg je potpisao njegov sekretar, Aleksandar Tičić, i koje nije bilo dostupno javnosti, podacima dostavljenim u tenderskoj dokumentaciji i ponudama u postupku privatizacije značajnog broja preduzeća u Crnoj Gori određen je stepen tajnosti povjerljivo.

Rješenjem je određeno da se označavaju tajnim podaci dostavljeni u postupku privatizacije Instituta „Simo Milošević“, Montecarga, Montenegro Airlinesa, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, Instituta crne metalurgije, Poliexa, Pošte Crne Gore, Novog duvanskog kombinata, Montenegro Defence Industry-a, Hotela Park, lokaliteta Gornji Ibar i aktivnosti na definisanju budućih odnosa između Vlade i kompanije A2A u vezi sa ugovorom o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji Elektroprivrede (EPCG).

„Saglasno zakonu, stepen tajnosti povjerljivo određuje se za podatke čije bi objavljivanje u javnosti moglo imati za posljedicu bezbjednost i interese Crne Gore“, podsjetio je Gošović.

Predmetno rješenje je, kako je dodao, suprotno društvenom interesu jer javnost i građani imaju pravo da znaju podatke dostavljene u tenderskoj dokumentaciji i ponudama u postupku privatizacije najznačajnijih preduzeća u Crnoj Gori.

„To rješenje je elementarno nezakonito. Saglasno Zakonu o tajnosti podataka starješine državnih, organa državne uprave, lokalne samouprave i preduzeća koja obavljaju javna ovlašćenja mogu donijeti rješenja i odrediti stepen tajnosti povjerljivo za određene podatke“, precizirao je Gošović.

Međutim, kako je kazao, Savjet za privatizaciju nije državni, ni organ državne uprave, lokalne samouprave, a nema ni svojstvo preduzeća i samim tim nije bio ovlašćen da donese takvo rješenje.

"Rješenje koje je donio stvarno nenadležni organ predstavlja bitnu povredu upravnog postupka i ima za posljedicu poništenje takvog rješenja“, rekao je Gošović.

Takođe, kako je naveo, donosilac rješenja ni u kom vidu nije obrazložio svoju ocjenu da bi ti podaci, ukoliko bi bili dostupni javnosti, imali negativne posljedice po bezbjednost i ekonomske interese Crne Gore.

On je ocijenio da je, nasuprot tome, javnosti poznato da takvi razlozi ne postoje, da su ti podaci u postupku privatizacije bili dostupni javnosti i da s tim u vezi nikada nijesu nastupile negativne posljedice po bezbjednost i ekonomske interese Crne Gore.

„Duboko smo ubijeđeni da ovakvo rješenje ne može istrpjeti ocjenu zakonitosti i da će ga kao takvog u javnom interesu kao elementarno nezakonito rješenje Upravni sud poništiti“, smatra Gošović.

Bojanić je kazao da je Savjet za privatizaciju donio odluku da spriječi javnost da ima uvid u dokumentaciju koja se odnosi na niz budućih procesa i naročito je važno da je javnost spriječena da vidi aneks koji se priprema za produženje ugovora o vođenju EPCG.

„Svi poslanici treba da dignu glas protiv ovoga, jer je nadzorna funkcija Skupštine da prati proces privatizacije, a onda dolazimo u situacije da post festum raspravljamo o neuspješnim privatizacijama“, smatra Bojanić.

Abazović je kazao da se, suprotno pravilima Savjeta za privatizaciju na nelegalan način želi odlukom sekretara sa kojom nijesu upoznati članovi Savjeta, stavljati stepen povjerljivosti na te podatke.

„To je dokaz da Vlada zaista ne brani transparentost i na taj način ugrožava potencijalne investitore koji ne žele 'mačka u vreći', već čista posla. Ovo je još jedan dokaz ko zaista tjera investitore u Crnoj Gori i ko na sve moguće načine pokušava da namješta poslove samom sebi“, smatra Abazović.

On je rekao da je Tičić već imao problema sa zakonom u Crnoj Gori.

„Nažalost, on je hapšen po nekim drugim osnovama i žao mi je što dozvoljava sebi da donosi, vjerovatno za tuđi interes, ovakva nezakonita rješenja bez ikakve saglasnosti i sjednice u kojoj bi članovi možda mogli da ga zaštite tako što bi se o ovome izjašnjavali“, kazao je Abazović.

On je dodao da im je namjera da ukažu na to kako radi Vlada i na kakav način želi da gurne građane da još jednom budu žiranti njihovih promašenih poslovnih aktivnosti.

Bonus video: