Vlada od naknade za gorivo za 10 dana uzela 400.000 eura

Vlada bi preko leđa građana na neustavan način da prihoduje oko 20 miliona eura, upozoreno je iz SNP-a
0 komentar(a)
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2015. 18:27h

Vlada je u prvih deset dana od primjene uredbe o naknadi za gorivo od sedam centi prihodovala 400.000 eura.

To je zvanično saopšteno juče iz Socijalističke narodne partije (SNP), pozivajući se na podatak Ministarstva finansija.

Iz SNP-a je poručeno da to dokazuje da izvršna vlast želi da preko tog neustavnog nameta uzme mnogo više novca od građana od proklamovanih devet miliona eura.

Uredba je počela da se primjenjuje 21. aprila, a novac koji prikupi Vlada je namijenila za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta.

Od Ustavnog suda je traženo da proglasi neustavnim taj namet.

SNP smatra da podaci koje su dobili od Ministarstva finansija potvrđuju njihovu računicu da će Vlada uzeti od tog nameta 20 miliona, što je duplo više od onog što je projektovala.

"Ako se uzme u obzir da april nije mjesec koji se može uzeti kao parametar za prosječnu potrošnju goriva, jer se tokom ljetnjeg perioda značajno povećava prodaja goriva, onda se dolazi do frapantnog podatka da će Vlada preko leđa građana na neustavan način prihodovati oko 20 miliona", saopšteno je iz te partije.

Vlada do kraja sedmice treba da odgovori na predlog za ocjenu ustavnosti ove naknade koju je uvela samo na osnovu uredbe. Ustavni sud bi konačnu odluku da li je zakonita trebao donijeti do kraja mjeseca.

Od naknade za izgradnju autoputa, koja je na cijene benzine uzimana od 2003. do 2009. godine, država je naplatila 15.032.032 eura.

Iz Ministarstva nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” za koje namjene je tada trošen taj novac, odnosno da li je išao u budžet ili namjenski Direkciji za izgradnju autoputa.

"Vijestima" je nezvanično saopšteno iz više izvora da je taj novac uplaćivan na račun trezora budžeta, a kako je od 2001. do 2005. građen tunel Sozina “može se smatrati da je korišćen za izgradnju autoputa jer je taj objekat dio buduće trase Bar - Boljare”.

Bonus video: