"Umjesto da oslušne trotoare, premijer živi u trećem licu"

„Zna se ko su odgovorni nadležni. Iako se iz Vlade prave da nas ne primjećuju šest i po godina znaju ko smo i zašto smo tu“
2 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2015. 12:09h

Decenijsko neizvršavanje pravosnažne sudske presude za zaostale plate u korist 1,8 hiljada radnika fabrike „Radoje Dakić“ je klasičan antidržavni čin, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

„Zna se ko su odgovorni nadležni. Iako se iz Vlade prave da nas ne primjećuju šest i po godina znaju ko smo i zašto smo tu“, kazao je Vukčević agenciji Mina-business.

On smatra da se stvar zahuktava i da problem treba da riješe oni koji su ga napravili i zatvorili fabriku.

„Umjesto da oslušne trotoare, premijer Milo Đukanović živi u trećem licu i organizuje odbranu svojih interesa metalnom i policijskom blokadom“, naveo je Vukčević.

Nejednakost je, kako tvrdi, veći problem od siromaštva.

Vukčević je rekao da se radi o neuspjeloj državi bez pravne sigurnosti i da nijesu samo u pitanju radnici „Radoje Dakića“, već svi građani Crne Gore.

„Depresija je ono što vidimo pred Vladom, a to je red policije i red građana. Stvaraju se nejednake mogućnosti ulaskom u velike kapitalne i infrastrukturne projekte bez određivanja prioriteta“, zaključio je Vukčević.

Bivši radnici su, kako je dodao, 100 odsto sigurni da je procjenitelj pojedinac procijenio imovinu 36,4 odsto na njihovu štetu.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1,8 hiljada, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta. U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura. Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost. Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: