Bivši radnici KAP-a hoće 4,2 miliona eura

Revoltirani bivši radnici KAP-a, njih 50-ak, sat su ispred suda „opsadirali“ stečajnog upravnika i pitali gdje je novac
71 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Zoran Đurić
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2015. 18:24h

U Privrednom sudu juče nije nastavljena rasprava u sporu po tužbi dva sindikata Kombinata aluminijuma u stečaju protiv KAP-a u kojem potražuju 4,2 miliona eura. Toliko traže iz Stambenog fonda.

Revoltirani bivši radnici KAP-a, njih 50-ak, sat su ispred suda „opsadirali“ stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Bivši radnici KAP-a, nih ukupno 420, koji su penzionisani u drugoj polovini 2013. ostali su bez otpremnine i novca iz Stambenog fonda. Mnogi od njih zbog neuplaćenog dijela doprinosa nijesu ni stekli očekivanu penziju, što su Perišiću otvoreno spočitavali budući da im u KAP-u više nije dozvoljen pristup.

„Gdje su pare? Zašto ih ne možemo izvući“, vikali su u više navrata bivši radnici KAP-a.

Perišić im je rekao da je „sve uradio što je bilo u njegovoj moći“.

Predstavnik bivših radnika KAP-a Nikola Raković kazao je “Vijestima” da je „uvođenje stečaja u KAP-u bilo nezakonito, jer je taj postupak pokrenula Vlada koja je bila žirant KAP-u“.

Bivši radnici su očekivali da će im biti isplaćene otpremnine od 6.000 do 14.000 eura i po 177 eura iz Stambenog fonda za svaku godinu radnog staža.

Jučerašnje ročište u parnici koja se vodi oko Stambenog fonda odgođeno je za 3. jul, jer su predstavnici oba sindikata u KAP-u tražili rok za izjašnjenje na podneske koje je tek juče sudu podnijela punomoćnica Snežana Vuković.

Privredni sud je već jednom donio odluku da se novac iz Stambenog fonda KAP-a, koji je nenamjenski potrošio poslodavac, vrati, ali je tu odluku poništio Apelacioni sud. Zbog toga je rasprava u ovom postupku i obnovljena.

Novac za rješavanje stambenih pitanja radnika KAP-a u Stambeni fond se izdvajao niz godina i nalazio se na posebnom računu, koji je kontrolisao poslodavac. Prije nekoliko godina taj novac je bivši ruski menadžment u KAP-u, uz pristanak radnika, preusmjerio za druge namjene, ali se obavezao da će ga vratiti, što nije urađeno.

Bonus video: