Mudrinić: Cijene rominga prilagoditi životnom standardu

Prema njegovim riječima, kada je korisnik u romingu koristi mrežu trećeg operatera, ali da mu račun šalje domaći, koji mora da plati operatoru u zemlji u kojoj je roming realizovan neku cijenu
2 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2015. 15:01h

Cijene rominga trebalo bi određivati prema kupovnoj moći građana, ali i prema stvarnim troškovima, ocijenio je potpredsjednik Dojče Telekoma, Ivica Mudrinić.

Mudrinić, koji učestvuje na Samitu 100 lidera regiona u Portorožu, smatra da treba uravnotežiti te dvije želje, jer ako korisnici nijesu zadovoljni niko nije, prenosi Tanjug.

“Ako građani ne koriste mobilni telefon kad pređu granicu, to je gubitak za korisnike, ali i za kompanije", rekao je Mudrinić.

On je dodao da je svakako bolje veće korišćenje usluga sa nižim cijenama, nego manje sa visokim.

Prema njegovim riječima, kada je korisnik u romingu koristi mrežu trećeg operatera, ali da mu račun šalje domaći, koji mora da plati operatoru u zemlji u kojoj je roming realizovan neku cijenu.

"Dok se ta cijena ne ukine, operator ne može da smanji trošak, jer to je realni trošak", pojasnio je Mudrinić.

Mudrinić je ocijenio da odluka da se i dalje ne ukine roming u zemljama Evropske unije ne mora da utiče na opredijeljenost zemalja u regionu da na taj način izađu u susret svojim korisnicima.

"Ako su odluke donijete i uvažile troškove i sve druge činjenice, onda vrlo vjerovatno ne moraju to promijeniti, sve zavisi na šta se računalo prilikom donošenja odluka”, saopštio je Mudrinić.

On je rekao da je infrastruktura u oblasti telekomunikacija u regionu veoma razvijena, da su usluge na visokom nivou i da se mogu porediti sa najnaprednijim tržištima Evropske unije, i da to važi i za fiksnu i za mobilnu telefoniju.

“Kad gledate ljestvicu konkurentnosti u svim državama gdje je mjerenje urađeno, onda ćete vidjeti da je telekomunikacijski sektor najrazvijeniji dio ekonomija i društva u cjelini, u odnosu i na javni i na privatni sektor”, smatra Mudrinić.

On je istakao da je to odraz dosadašnjeg ulaganja i ukupne politike prema sektoru komunikacija u svim državama u regionu.

Bonus video: