Počinje Samit 100 poslovnih lidera

Forumu će, kako je saopšteno iz Atlas fondacije, iz Crne Gore prisustvovati pored predsjednika Filipa Vujanovića, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je i član Borda Samita100
3 komentar(a)
Samit 100, Foto: Vuk Lajović
Samit 100, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.06.2015. 06:21h

Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope, na kojem će se razmatrati mogućnosti regionalne saradnje u oblasti energetike, turizma, saobraćaja i infrastrukture i finansijskog sektora, počeće danas u slovenačkom Portorožu.

Na dvodnevnom forumu će učestvovati predsjednici zemalja jugoistočne Evrope, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, a domaćin je slovenački predsjednik Borut Pahor.

Forumu će, kako je saopšteno iz Atlas fondacije, iz Crne Gore prisustvovati pored predsjednika Filipa Vujanovića, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je i član Borda Samita100.

U crnogorskoj delegaciji će biti i ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

“Očekuje se da će Samit, kao i prethodnih godina, okupiti oko 150 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope. Na radnim stolovima razgovaraće se o preprekama i mogućnostima saradnje u regionu”, navodi se u saopštenju.

Na Samotu će, kako je najavljeno, biti riječi o tome kako region može da iskoristi 300 milijardi EUR vrijedan razvojni projekat kojeg je predstavila Evropska komisija (EK), ali i o alternativnim načinima finansiranja regionalnih projekata.

Poseban značaj biće posvećen ulozi pametnih gradova u regionu, koji mogu postati pokretači održivog rasta.

“Gradonačelnici glavnih gradova regije prepoznali su ovaj događaj kao dobru platformu za saradnju, tako da će potpisati deklaraciju o razumijevanju kojom će se obavezati na rješenja pametnih gradova i razmjenu iskustva i znanja”, rekli su iz Atlas fondacije.

Samit 100 je prvi i jedinstveni skup takve vrste u regionu, a zamišljen je kao snažna koheziona sila buduće ekonomske saradnje i doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili ekonomski razvoj regiona.

Samit 100 organizovan je prvi put 2011. godine u Srbiji, a u maju 2013. u Bečićima. Samit su tada organizovale Atlas fondacija i Srpska asocijacija menadžera, u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i Združenjem Managera Slovenije, pod pokroviteljstvom crnogroske Vlade.

Domaćin trećeg Samita 100 bila je Hrvatska. Skup u Cavtatu je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Iva Josipovića.

Samit 100 biznis lidera inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Bonus video: