Herceg Novi: Odbornici protiv privatizacije Instituta Igalo

“Grad je talac privatnih interesa i dugova Dušana Radovića “, kazao je Gojković
79 pregleda 3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.05.2015. 14:37h

Odbornici SO Herceg Novi donijeli su danas odluku da traže od Vlade Crne Gore da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova rada Instituta Igalo.

Radna grupa koju je formirala SO ustvrdila je da IWG jedini ponuđač na tenderu za kupovinu većinskih (državnih) akcija Instituta nije respektabilan, kao i da tenderski postupak i tenderska dokumentacija nisu pripremljeni na adekvatan način.

Usvojen je i zaključak da se Igalo proglasi banjskim liječilištem, a da lokalna samouprava po hitnom postupku to definiše u svim planskim dokumentima Opštine.

Od Vlade će se tražiti i da se donese posebena odluka o prolongiranju obaveze Institituta po osnovu poreza na nepokretnosti od dvije godine, bez obračuna zatezne kamate.

Odbijen je zahtjev opozicionih odbornika da se stavi dvogodišnji moratorijum na prodaju Instituta.

Dragan Šimrak (SDP) tvrdi da je pitanje privatizacije Instituta stavljeno na dnevni red lokalnog parlamenta tek kada je lider Izbora Dušan Radović poslao otvoreno pismo javnosti u kome kritikuje izvršnu vlast i time doveo u pitanje opstanak vladajuće koalicije DPS–Izbor. (Podsjećamo da je Izbor, nakon lokalnih izbora u decembru, za ulazak u koaliciju sa DPS-om postavio uslov da se ne prihvati ponuda IWG za kupovinu Instituta.)

On je iskazao sumnju da se “truli kompromisi” ne ustale i u drugim projektima koji su od vitalnog zanačaja za grad. Kao primjer naveo je raskid ugovora sa izvođačem radova na kolektoru gdje nisu sagledane katastrofalne posljedice koje takva odluka može donijeti.

Da je riječ o političkoj trgovini kako bi se spasila koalicija u Herceg Novom, ocjena je koja se čula nekoliko puta iz opozicionih klupa.

Danijela Đurović (SNP) je ocijenila da je Izbor nije ostao dosljedan predizbornim obećanima datim za privatizaciju Instituta i da je to rezultat dogovora unutar vladajuće koalicije. Istakla je i da je njena partija protiv privatizacije Instituta.

Obrad Gojković (nezavisni odbornik) je uvjeren da iza zahtjeva da se obustavi privatizacija Instituta stoji namjera da se napravi prostor za drugog kupca i da je riječ o biznismenu iz Rusije.

“Grad je talac privatnih interesa i dugova Dušana Radovića “, kazao je Gojković.

“Nismo htjeli da Institut damo Kariću (Bogoljub) i zahtjev da se obustavi njegova privatizacija je prva vidljiva korist od koalicije DPS Izbor”, kazao je Dušan Radović.

Mišo Baždar (PzP) je ustvrdio da je očigledna nemoć vladajuće koalicije i pozvao ih da skrate mandat ovom skupštinskom sazivu i rapišu lokalne izbor.

Na skupštini se vodila na trenutke žučna rasprava u kojoj su se čule neprimjerene riječi kao “sulud", "majmuni", "kofer pošao, kofer se vratio" i sl.

Na skuptšini koja je prethodila, bez prisustva opizicije donesena je odluka o kreditnom zaduženju Opštine od milion eura kod CKB banke, radi refinansiranja dugova kod NLB banke.

Bonus video: