Zbog 2 centa i A2A stali TE i Rudnik

Vuković je naveo da je odnos uprava EPCG prema Pljevljima i Crnoj Gori grešan i da nema nijedno opravdanje za takvo njihovo ponašanje
4 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2015. 18:40h

Poslanik DPS-a i bivši član Odbora direktora Rudnika uglja Filip Vuković kazao je da je italijanski menadžment Elektroprivrede prethodnih dana zaustavio rad Termolektrane Pljevlja, a time i Rudnika uglja, jer im je za dva centa jeftinija struja iz uvoza nego ona koju dobiju iz TE. On je optužio italijanske članove menadžmenta EPCG, koji u ime A2A upravljaju kompanijom, da im je važniji njihov lični bonus koji ostvaruju na profit nego Italija i Crna Gora zajedno.

Vuković je naveo da je odnos uprava EPCG prema Pljevljima i Crnoj Gori grešan i da nema nijedno opravdanje za takvo njihovo ponašanje.

Prema ranije objavljenim informacija, TE je na remontu i van pogona trebalo da bude od 25. aprila do 25. maja, ali još nije počela da radi.

Iz EPCG je “Vijestima” saopšteno da je remont završen i da je potrebno još nekoliko dana da se završi tehnička priprema da bi TE bila ponovu u pogonu.

Kako je objašnjeno, ponekad se dešava da je cijena električne energije na regionalnom tržištu jeftinija nego proizvodna cijena u crnogorskim elektranama i da je normalno da kompanija u tom periodu čuva svoje hidroakumulacije i rezerve uglja i da uvozi jeftiniju energiju.

“U ovom slučaju to nije razlog zbog čega je TE još van pogone, već neophodne tehničke pripreme koje će biti završene u narednih nekoliko dana”, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

Vuković je kazao da je EPCG akumulirala profit od 170 miliona eura koji je umnogome napravljen u Pljevljima.

“Da su dio upotrijebili za investicije u zaštitu životne sredine, smanjili bi svoj profit, ali bi u Pljevljima napravili mnogo bolje stanje. Još tako drsko isključe struju Sportskom centru Ada zbog duga od 40 hiljada eura. Ada je pri tom u vlasništvu države 90 odsto. Razlozi za sve to su sujete italijanskog menadžmenta kojem je važniji njihov bonus koji ostvaruju na profit nego zajedno Italija i Crna Gora pa im dodamo još Pljevlja“, rekao je Vuković u Skupštini Crne Gore.

On je ponovio da je stanje životne sredine u Pljevljima daleko iznad onoga kako bi trebalo da bude.

Bonus video: