VDT-u prijavila 4 službenika: Direktora katastra optužila za mito

Vera Kirović godinama pokušava da izađe iz upravnog postupka kojem se ne nazire kraj nakon što je u katastru pokrenula proceduru razdvajanja vlasništva nad četvrtinom stanova u zgradi izgrađenoj preko puta pijace u Baru
201 pregleda 29 komentar(a)
Vera Kirović, Foto: Privatna arhiva
Vera Kirović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.05.2015. 16:51h

Baranka Vera Kirović podnijela je u ponedjeljak vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za nekretnine Crne Gore Dragana Kovačevića, dva radnika Ministarstva finansija Ranka Radulovića i Budimira Klikovca, kao i protiv pravnika barskog katastra Predraga Spasića.

Kirovićeva, prema prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid, sumnjiči Kovačevića da je kao nekadašnji načelnik Uprave za nekretnine, Područna jedinica Bar, 2009. godine navodno pokušao da joj iznudi mito u iznosu od 90.000 eura, i “taj novac na tri dijela podijeli sa Radulovićem i Klikovcem”.

Njih trojicu ova Baranka sumnjiči zbog pokušaja iznude mita „sa elementima korupcije“, ali i za „zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, nesavjestan rad u službi i nepoštovanje sudskih odluka“. Pravnika barskog katastra Spasića, Kirovićeva sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprava sa umišljajem, nesavjestan rad i nepoštovanje sudskih odluka.

„Početkom avgusta 2009. moj advokat Milić Mirović iz Bara me obavijestio da je bio na poslovnom ručku u restoranu „Zlatibor“ u Zeti, na kojem su bili prisutni Dragan Kovačević, tadašnji načeljnik PJ Bar, Ranko Radulović i Budimir Klikovac, pravnici drugostepenog odjeljenja u Ministarstvu finansija. Tom prilikom, između ostalog, su diskutovali i o upravnom postupku koji se vodi između Cirus investa i mene... Kovačević je predložio mom advokatu da sa mnom obavi razgovor i prenese mi njegovu ponudu, da ako želim da mi se „završi posao“ moram da platim 90.000 eura, po 30.000 eura za Kovačevića, Radulovića i Klikovca“, navela je Kirovićeva u prijavi Stankoviću.

Vera Kirović godinama pokušava da izađe iz upravnog postupka kojem se ne nazire kraj nakon što je u katastru pokrenula proceduru razdvajanja vlasništva nad četvrtinom stanova u zgradi izgrađenoj preko puta pijace u Baru. Taj objekat izgradila je firma Cirus invest, u kojoj je Kirovićeva suvlasnik, ali se odavno razišla sa svojim poslovnim partnerima, protiv kojih je prošle godine podnijela tužiocu krivičnu prijavu.

„Pitam se da li iko u ovoj državi može da me zaštiti od protivzakonitog rada direktora Uprave za nekretnine Kovačevića. Njemu kao bivšem načelniku PJ Bar nijesam isplatila 90.000 eura zbog čega sam izložena dugogodišnjoj golgoti i vođenju protivzakonitog upravnog postupka u kojem je donijeto 30 rješenja i tri presude Upravnog suda koje u kontinuitetu PJ Bar Uprave za nekretnine ne poštuje, čim se meni osporavaju Ustavom zagarantovana prava“, izjavila je Kirovićeva “Vijestima”.

Ona smatra da će postupak koji je pokrenut 2006. godine „vjerovatno trajati dok god Dragan Kovačević rukovodi i organizuje protivzakoniti rad Uprave za nekretnine“.

„Kovačević je u drugoj polovini 2008. imenovan za načelnika PJ Bar i od tada se mijenja tumačenje istih spisa i zakona u upravnom postupku“, tvrdi Vera Kirović.

Službenici Ministarstva finansija Radulović i Klikovac koje Kirovićeva sumnjiči za korupciju i zloupotrebu položaja nijesu odgovorili na molbu “Vijesti” da se izjasne o optužbama. Zahtjev im je proslijeđen u ponedjeljakposredstvom službe za informisanje Ministarstva finansija.

Kovačević: To je laž, tužiću je zbog toga

„Ove optužbe su čista laž i sve ih odbacujem. Tendeciozno su sračunate da se ja, kao direktor Uprave za nekretnine, diskreditujem. Svoj posao radim pošteno, a zbog lažnog prijavljivanja podnijeću krivičnu prijavu“, kazao je “Vijestima” Dragan Kovačević .

Na pitanje „Vijesti“, da li je tačno da se početkom avgusta 2009. sreo u restoranu „Zlatibor“ u Zeti sa advokatom Milićem Mirovićem, Kovačević je potvrdio da je do tog susreta zaista došlo, ali odlučno negira da je tom prilikom bilo pominjanja bilo kakvog novca.

"Često sjednem tamo, jer je gazda tog restorana naš prijatelj Goran Đurović. Tog dana Milić Mirović došao je u društvu jedne plavuše, koju sam tad prvi put vidio. Mislim da sam i tada objasnio da je katastar zakonito postupao. Ovaj postupak je u toku. Niko nikome pare nije pominjao. To je čista manipulacija“, naglasio je Kovačević .

Bonus video: