Ulcinj od sjaja do ambisa: Duplo manje radnika nego prije 25 godina

rad koji je osamdesetih godina od svih primorskih gradova imao ubjedljivo najviše gostiju iz Evrope, posebno iz Njemačke, danas jedva preživljava i plaća penale maćehinske i skaredne politike, koja je rezultirala rušenjem elitnih hotela i likvidacijom preduzeća od značaja ne samo za grad već za cijelu državu
143 pregleda 14 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 25.05.2015. 19:58h

Ulcinj danas broji oko 1.900 uposlenih u privredi, što je duplo manje nego prije 25 godina, kada je toliki broj radnika zapošljavala skoro samo Ulcinjska rivijera.

Dugogodišnji šef gradskog sindikata Šefki Keko Ljamović kaže da je socijalni status radnika alarmantan, posebno u Opštini i javnim preduzećima gdje plate kasne od četiri do osam mjeseci.

“Ulcinju je davno uveden stečaj i mi to svi znamo. Ovo su posljedice”, kaže Ljamović u razgovoru za „Vijesti”.

Ratovi u okruženju, sankcije, limitirano i loše funkcionisanje lokalnih vlasti, skandalozne privatizacije hotela i preduzeća i inertnost Vlade kada su u pitanju strateški razvojni projekti, Ulcinj su iz blagostanja početkom devedestih, danas doveli na rub ambisa.

Grad koji je osamdesetih godina od svih primorskih gradova imao ubjedljivo najviše gostiju iz Evrope, posebno iz Njemačke, danas jedva preživljava i plaća penale maćehinske i skaredne politike, koja je rezultirala rušenjem elitnih hotela i likvidacijom preduzeća od značaja ne samo za grad već za cijelu državu.

Prije 25 godina, Ulcinjska rivijera zapošljavala je 1.700 radnika, solana „Bajo Sekulić” 515, GP „Primorje” 420, „Albatros” 102, Ferijalni savez 65, “Agroulcinj” 130, “Otrantkomerc” 230, Jadranprevoz 45, AD “Kodre” 40, “Ultep” 110 a Tržni centar “Primorke” iz Bara 70.

Ulcinjska rivijera nakon pogubne privatizacije u kojoj su sa lica zemlje zbrisani “Galeb” i “Lido”, danas upošljava deset puta manje radnika, u Solani ih nema dok su kroz bolne stečaje do likvidacije prošli “Primorje”, “Agroulcinj”, pekara “Kodre”, “Ultep” i Tržni centar.

Ljamović tvrdi da je sunovrat ulcinjske privrede počeo gašenjem “Agroulcinja”.

“Prvo ga je privatizovao Fond za razvoj a nedugo potom firma je ugašena. Radnici su poslati na Biro iako je 'Agroulcinj' svojim proizvodima snabdijevao cijelo primorje”, sjeća se Ljamović.

Potom su uslijedili ratovi i sankcije a novo stoljeće donijelo je nove goste, nesrećne privatizacije i stečaje.

U “Primorje” je stečaj uveden 2004, nakon toga uslijedila je privatizacija a ubrzo potom i likvidacija firme.

U Solanu je stečaj uveden 2005, da bi osam godina kasnije radnici završili na birou a fabrika više ne proizvodi so.

U isto vrijeme stečaj je uveden u Ulcinjsku rivijeru, koja je nakon prodaje hotela “Otrant”, “Galeb” i “Lido”, te apartamanske grupacije Stari grad i Autobuske stanice, nastavila normalno poslovanje. U okviru nekadašnjeg hotelskog giganta, danas posluju hoteli “Olimpik” i “Belvi” na Velikoj plaži i nudističko naselje na Adi.

“'Primorje' je gradilo Ulcinj, a Solana ga hranila. Grad se još nije oporavio od likvidacija tih firmi”,kaže Ljamović.

Ističe da prodaja hotela Ulcinjske rivijere nije donijela ništa dobro ni gradu ni državi.

“Sada nemamo ni 'Galeb' ni 'Lido'. 'Otrant' je prodat Rusima pa ga je zbog duga preuzela NLB Interfinanz banka iz Švajcarske a sada je vlasništvu 'Agrosa' iz Ulcinja. U tim transakcijama 63 radnika ostala su bez posla. Oni već šetiri godine ne primaju plate niti su im zaključene knjižice. Njima je oduzeto pravo na rad, pravo na novo zaposlenje i pravo na odlazak u penziju”, kaže Ljamović.

Prema podacima Monstata, Ulcinj je ubjedljivo najsiromašnija opština na primorju i sa najmanjom prosječnom platom u državi.

Nekada imali najškolovaniji turistički kadar, govorili više jezika

U hotelu „Lido” sada je zaposleno samo sedam radnika iako ih je do privatizacije bilo deset puta više. Radnici nekadašnjeg “Galeba” sada prodaju cigarete i novine po trafikama.

“Nekada smo imali najškolovaniji turistički kadar u Crnoj Gori. Nije bilo konobara ili kuvara koji nije govorio njemački pa i još poneki strani jezik. Zato je tužno danas gledati te ljude kako prodaju cigarete ili obilaze Biro rada”, kaže Ljamović.

On je podsjetio da je Opštinsko sindikalno povjereništvo u nekoliko navrata tražilo od ministarstva da poništi ugovore sa kupcima koji ne poštuju preuzete obaveze.

Bonus video: