SNP traži da Vladu saopšti koliko se prihodovalo na osnovu Uredbe o naknadi za gorivo

"Tražen je i podatak koliki iznos od prihodovanih sredstava je opredijeljen za finansiranje izgradnje autoputa i jesu li ta sredstva već korišćena", saopšteno je iz SNP-a
0 komentar(a)
gorivo, Foto: Shutterstock.com
gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.05.2015. 13:15h

Klub poslanika Socijalističke narodne partije zatražio je, shodno članu 50 Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, informaciju od Vlade Crne Gore o visini do sada prikupljenih sredstava na osnovu Uredbe o naknadi za gorivo od sedam centi.

Uredbom, koju je Vlada Crne Gore usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

"Poslanički klub SNP-a je, osim podatka o visini ukupnih sredstava koja su do sad naplaćena na osnovu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja je stupila na snagu 20. aprila, zatražio od resornog ministarstva i informaciju o tome da li su i na koji način ta sredstva upotrebljena. Tražen je i podatak koliki iznos od prihodovanih sredstava je opredijeljen za finansiranje izgradnje autoputa i jesu li ta sredstva već korišćena", saopšteno je iz SNP-a.

Takođe, zatražena je i informacija o visini iznosa od prihodovanih sredstava, koji je opredijeljen za finansiranje vrhunskog sporta i da li je već izvršeno plaćanje prema određenim sportskim društvima ili pojedincima.

SNP je ranije podnijela Ustavnom sudu Crne Gore Predlog za ocjenu ustavnosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. U Predlogu SNP-a se navodi da sporna uredba Vlade Crne Gore nije saglasna sa najvišim pravnim aktom.

"U Predlogu se navodi da se država finansira od poreza, dažbina i drugih prihoda, koji se mogu uvoditi samo zakonom, koji mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom. Zakone donosi Skupština Crne Gore, a Vlada Crne Gore je pomenutom uredbom prekoračila svoju nadležnost, jer je podzakonskim aktom uvela naknadu koju može uvesti samo parlament zakonom", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: