Ko želi EU ne može na štetu radnika

"Gdje je dostojanstvo ako poslodavac može da vam da otkaz kako god želi i da vas zapošljava na određeno dokle god želi"
67 pregleda 7 komentar(a)
Zakon o radu, Foto: Zoran Đurić
Zakon o radu, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.05.2015. 17:39h

inistarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo je radnu verziju novog zakona o radu, a naredne sedmice biće formirana radna grupa od svih socijalnih partnera - obje sindikalne centrale i Unije poslodavaca koja će raditi na usaglašavanju teksta, saopštila je juče ministarka rada o socijalnog staranja Zorica Kovačević na okruglom stolu koji je organizovala Unija slobodnih sindikata.

Kovačević nije otkrivala što piše u radnoj verziji, a izmjene zakona ranije je zatražilo pet udruženja poslodavaca i privrednika kako bi se pojednostavilo davanje otkaza i vođenje disciplinskog postupka, ukinulo ograničenje da ugovor o radu na određeno može da traje najviše dvije godine... Traže da se ukine i norme da prava iz radnog odnosa ne zastarijevaju, jednostavnije određivanje i korišćenje godišnjeg odmora...

Krajem prošle godine premijer Milo Đukanović je obećao da će ove godine biti izmijenjen Zakon o radu, kojeg poslodavci smatraju biznis barijerom. Kovačević je rekla da će zakon biti donijet do 2017.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da je već dovoljno pojednostavljena procedura za davanje otkaza i vođenje disciplinskog postupka i da ima dovoljno razloga u zakonu po kojima poslodavac može automatski dati otkaz. Naveo je i da treba ostati norma da potraživanja iz radnog odnosa ne zastarijevaju, jer u velikom broju slučajeva poslodavci izbjegavaju ili kasne sa isplatama zarada i drugih obaveza radnicima.

Zamjenik sekretara Međunarodne konferencije sindikata Jap Vienen pitao je gdje je dostojanstvo ako poslodavac može da vam da otkaz ili smanjuje platu kako god želi i da vas zapošljava na određeno dokle god želi.

Izvršni sekretar Saveza sindikata Slovenije Andrej Zovko kazao je da u Sloveniji zapošljavanje preko agencija ima trend smanjenja: “Ukoliko se novi zakon bude pravio po evropskim standardima on radnicima treba da ponudi samo veća prava, ne manja”.

Radulović: Neodrživo je da 110.000 radnika izdržava svu CG

Predstavnica Unije poslodavaca Suzana Radulović ukazala je da zakon o radu nije jedini problem poslodavcima, već i nepredvidljivo tržište jer Vlada često povećava dažbine bez najava, administrativne barijere, nedovoljna pravna zaštita...

“Od 170.000 radnika u Crnoj Gori 60.000 je zaposleno u javnom sektoru. To znači da je 110.000 radnika zaposlenih u oko 30.000 privrednih subjekata, od kojih je 14.000 u blokadi. Prema tome, za tih 110.000 radnika se plaćaju porezi i doprinosi kojim se izdržava tih 60 hiljada u javnom sektoru, 120.000 penzionera, 30.000 nezaposlenih i isto toliko korisnika socijalne pomoći. To znači da se od 110.000 radnika ili 16.000 poslodavaca uzima da bi se izdržavalo 250.000 ostalih. To je neodrživo”, kazala je Radulović.

Bonus video: