Katić: Most na Verigama ne bi imao manji značaj od ovih koji se planiraju na dijelu autoputa

"Zato im predlažemo da za ovu razliku od 100 miliona eura, ugovore sa Kinezima i izgradnju 46-og mosta na Verigama, čija aproksimativa vrijednost ne prelazi ovaj iznos, navodi se u saopštenju člana Korodinacionog odbora Demokratske Crne Gore Stevana Katića.
10 komentar(a)
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.05.2015. 11:16h

Predhodnih dana imali smo priliku da pratimo pompeznu najavu o početku izgradnje dijela autoputa kroz Crnu Goru dužine 41 km, koji će građane Crne Gore po zvaničnim podacima koštati 809,6 miliona eura u momentu potpisivanja Ugovora o kreditiranju sa Exim bankom, plus troškovi na kursnoj razlici u odnosu na američki dolar, što u ovom momentu taj kredit poskupljuje za nekih 100 miliona eura, isključivo pogrešnom odlukom Vlade Crne Gore da prihvati zaduživanje u dolarima, navodi se u saopštenju člana Korodinacionog odbora Demokratske Crne Gore Stevana Katića.

"Vidjeli smo da se na ovako kratkoj dionici od 41-og kilometra planira izgradnja 45 mostova i vijadukata, i s tim u vezi želim istaći da građani Boke Kotorske, a posebno Hrceg Novog i Tivta decenijama unazad čekaju bezbroj puta obećani most na Verigama od strane vladajućih struktura. Zato im predlažemo da za ovu razliku od 100 miliona eura, ugovore sa Kinezima i izgradnju 46-og mosta na Verigama, čija aproksimativa vrijednost ne prelazi ovaj iznos. Taj most ne bi imao ništa manji značaj od ovih 45, koji se planiraju na dijelu autoputa Bar-Boljare,s obzirom na to da se saobraćajne gužve i čepovi stvaraju najviše na ovom dijelu Crnogorske obale. Na taj način bi građani od Novog do Tivta stizali za nekih 20 min, umjesto sadašnjih sat vremena, a turisti ne bi čekali satima za vrijeme ljetnje turističke sezone da pređu sa jedne na drugu stranu" kazao je Katić

Katić sumnja da će Vlada Crne Gore prihvatiti ovakav predlog, s obzirom da je za nju prioritetnija zaštita pojedinaca tj. vlasnika trajektnog prevoza od opšteg interesa, prije svega građana Boke Kotorske, a posebno Herceg Novog do kojeg će se u 21-om vijeku kao na neko ostrvo i dalje dolaziti trajektom. Razlog za to je profit koji ostvaruje trajektni prevoznik, a za koga znamo da ne smije biti ugrožen ni po koju cijenu,što svjedoči i cijena karte za trajekt, koja se nije korigovala poslednjih mjeseci iako je cijena naftnih derivata u određenom momentu bila ispod jednog eura.

"Sve ovo dovodi do zaključka da bez smjene ove i ovakve vlasti nema boljitka za Crnu Goru i zato su neophodne promjene što prije,kako ne bi došli u situaciju da se novim nametima opterećuju građani, isključivo zbog pogrešnih odluka ovako neodgovorne vlasti. Demokrate u svom programu imaju jasnu viziju ekonomskog oporavka države i plan infrastrukturnih ulaganja", navodi se u saopštenju.

"Dakle, da ne bude dileme, izgradnja autouputa Bar-Boljari i jadransko-jonskog autoputa nasušna je potreba u cilju dugoročne budućnosti, razvoja i prosperiteta Crne Gore, ali na zdravim, partnerskim osnovama i u aranžmanima u kojima je zaštićen interes države Crne Gore i njenih građana. Dosta su građani plaćali tuđe promašaje, jer smo po pravilu ono što košta euro, plaćali najmanje dva. Ako već plaćamo, da konačno ulažemo u budućnost i poboljšanje života svih građana, a ne grupa privilegovanih pojedinaca", rekao je Katić.

Bonus video: