“Nije prisilan, već dobrovoljan dolazak nezaposlenih da rade na plantažama"

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa ZZZ, jednom u toku sezone, radnicima koji će raditi na Plantažama, obezbijediće besplatan prevoz do svojih domova kako bi obišli svoje porodice”, navodi se u saopštenju
5 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2015. 15:20h

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, primila je danas radnike sa sjevera Crne Gore, koje je ranije pozvala na rad u kompaniji Plantaže i uputila ih na kontakt osobe iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Iz Ministarstva je saopšteno da se Kovačević zahvalila radnicima na velikom odazivu.

“Kovačević je pozvala ostale zainteresovane građane da se jave ovoj kompaniji za zaposlenje. Tokom obraćanja, Kovačević je uputila radnike na kontakt osobe iz ZZZ, i ukoliko budu imali nekih primjedbi, mogu se obratiti direktno Ministarstvu”, navodi se u saopštenju.

Kovačević je, kako se dodaje, poželjela radnicima uspješan rad u ovoj kompaniji.

Sastanku su, pored Kovačević, prisustvovale i direktor kompanije Plantaže, Verica Maraš i direktor Zavoda, Vukica Jelić.

Maraš je upoznala radnike sa uslovima i organizacijom rada.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa ZZZ, jednom u toku sezone, radnicima koji će raditi na Plantažama, obezbijediće besplatan prevoz do svojih domova kako bi obišli svoje porodice”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je kompanija Plantaže objavila oglas za potrebnu radnu snagu za predstojeće poslove na plantažama. ZZZ je, u skladu sa Zakonom, dužan da slobodna radna mjesta ponudi svim nezaposlenim osobama koje ispunjavaju uspostavljene kriterijume. Među njima su i korisnici socijalnih davanja (MOP).

“Na poziv Zavoda danas se odazvalo oko 250 osoba, od kojih je 20 odsto korisnika MOP-a. Njima se ne ukida pravo na socijalno davanje, već ono miruje dok su radno angažovani. Razumljivo je da ovaj posao odbijaju korisnici MOP-a koji imaju izražene zdravstvene probleme”, rekli su iz Ministarstva.

Potpredsjednik Pokreta za promjene, Koča Pavlović, kazao je ranije da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ucijenilo korisnike socijalne pomoći sa sjevera, tako što će im pomoć biti ukinuta i biće brisani iz evidencije Zavoda, ukoliko ne prihvate posao na Plantažama.

On je u pismu upućenom šefu Delegacije EU, Mitji Drobniču kazao da ih od subote stranački aktivisti iz Plava, Gusinja, Bijelog Polja i Rožaja obavještavaju o alarmantnom stanju u koje su dovedeni korisnici socijalne pomoći iz tih opština.

Iz Ministarstva je saopšteno da član Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, za koji je glasao i poslanik Pavlović, predviđa obavezu ZZZ i Centara za socijalni rad da rade na aktivaciji radno sposobnih korisnika MOP-a.

“Nije riječ o prisilnom, već dobrovoljnom dolasku nezaposlenih osoba da rade na plantažama. Njihov dolazak je organizovao Zavod koji je i platio troškove prevoza”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, kako se dodaje, dužno da, u skladu sa nacionalnom Strategijom zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa, utiče na usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada i podstiče veću mobilnost radne snage.

Prilikom jutrošnjeg dočeka radnika u kompaniji Plantaže, nije bilo nijedne primjedbe radnika u vezi sa njihovim zaposlenjem u ovoj kompaniji.

Iz Ministarstva je zaključeno da Centri za socijalni rad nijesu imali nikakvog učešća u tim aktivnostima, a samim tim ni pomenuti navodi nijesu istiniti.

Bonus video: