Đuranovićeva neće da se izjasni o Vladinim aktima

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa smatra da nije obavezna da kaže mišljenje za ACG, saznaju “Vijesti”
75 pregleda 1 komentar(a)
aerodrom Podgorica, Foto: Luka Zeković
aerodrom Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2018. 12:42h

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore Dragana Đuranović neće dati mišljenje u vezi sa koncesiononim aktom za davanje u zakup državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG) jer zastupa stav da nije u obavezi da da mišljenje, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Đuranovićevoj. Ona juče nije bila dostupna za komentar na ovu temu, a nije odgovorila ni na pitanje koje su joj “Vijesti” uputile elektronskom poštom.

U ime Socijaldemokrata, ministri u Vladi Damir Šehović i Kenan Hrapović, uputili su početkom ove sedmice Đuranovićevoj koncesioni akt za ACG i ugovor o koncesiji kako bi shodno Zakonu o državnoj imovini Zaštitinica dala mišljenje na ta dokumenta.

U SD-u smatraju da su ponuđena koncesiona dokumenta nezakonita i neprecizna po više osnova (Zakon o koncesijama, Zakon o državnoj imovini, Zakon o radu, Zakon o vazdušnom saobraćaju, Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodrome i dr.). Dalje, tvrde da su nepovoljna, ekonomski neopravdana i sadrže elemente koji ih mogu činiti štetnim po državne interese, odnosno koji u najboljoj mjeri ne štite interese države.

Stav te partije je da nije trebalo ni krenuti u proceduru davanja koncesije, a da pritom nije tačno definisano što je predmet koncesije, jer imovinsko-pravni odnosi nad imovinom koja se daje u koncesiju nisu riješeni, kao i da je prije pokretanja procedure davanja koncesije, neophodno bilo uraditi i procjenu vrijednosti imovine, jer je između ostalog, ona shodno zakonskim propisima jedan od kriterijuma za određivanje minimalne koncesione naknade, odnosno vrijednosti ulaganja.

NVO “Institut Alternativa” je saopštio krajem prošle sedmice da rasprava o sudbini ACG ne smije proteći bez mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, s obzirom na značaj i iznose predloženog koncesionog aranžmana. Iz te NVO su pozvali ministarstva saobraćaja i pomorstva da zatraži i javnost upozna sa stavom institucije Zaštitnika o ovom pitanju koje bi trebalo da iznese svoje stavove i na saslušanju u Skupštini koje tek treba da se održi.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina. Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro erlajnsa.

Bonus video: