Pavlović: Ministarka Kovačević ucijenila korisnike socijalne pomoći sa sjevera

Prema riječima Pavlovića, ucijenjeni građani sa sjevera ne žele da prihvate predloženi radni angažman, jer bi njihov privremeni odlazak za Podgoricu doveo u pitanje kakvo-takvo funkcionisanje njihovih porodica, koje su u postojećim uslovima uspjeli da obezbijede
64 pregleda 17 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2015. 17:37h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ucijenilo je korisnike socijalne pomoći sa sjevera da će im ona biti ukinuta i da će biti brisani iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, ukoliko ne prihvate posao na Plantažama, tvrdi potpredsjednik Pokreta za promjene, Koča Pavlović.

On je u pismu upućenom šefu Delegacije Evropske unije Mitji Drobniču kazao da ih od subote stranački aktivisti iz Plava, Gusinja, Bijelog Polja Polja i Rožaja obavještavaju o alarmantnom stanju u koje su dovedeni korisnici socijalne pomoći iz tih opština.

Pavlović je rekao da se brojni korisnici socijalne pomoći žale da ih ucijenjuju lokalne kancelarije Zavoda za zapošljavanje.

„Na njih se vrši pritisak da se odmah odazovu na poziv ministarke Kovačević, i da prihvate honorarni dvomjesečni posao na Plantažama“, tvrdi on.

Prema riječima Pavlovića, ucijenjeni građani sa sjevera ne žele da prihvate predloženi radni angažman, jer bi njihov privremeni odlazak za Podgoricu doveo u pitanje kakvo-takvo funkcionisanje njihovih porodica, koje su u postojećim uslovima uspjeli da obezbijede.

Ne odlazite sa sjevera, na Plantažama možete zaraditi i do 15 eura dnevno

On je dodao da se u velikom broju slučajeva radi o staračkim domaćinstvima u kojima je tek jedan član domaćinstva radno sposoban, i kojima socijalna pomoć predstavlja dodatno primanje koje nadopunjuje porodični budžet.

„Međutim, ti ljudi su ucijenjeni od strane ministarstva i ministarke Kovačević, uz prijetnju da će im, ukoliko odbiju, socijalna pomoć biti ukinuta, da će biti brisani iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, pa da će tako ostati i bez osnovnog osiguranja“, naveo je Pavlović u pismu.

On je Drobniču saopštio da se javno obratio Kovačević, tražeći od nje da odmah, kako je naveo, obustavi akciju koju je naložila, i koja traje već tri dana.

„Ministarka Kovačević se na moje obraćanje nije ni osvrnula. Po informacijama sa terena, akcija pritisaka ne samo da nije obustavljena, već je čak intenzivirana. Svi primaoci socijalne pomoći sa prostora pomenutih opština sjevera Crne Gore, bili su prinuđeni da se juče (nedjelja) jave opštinskim kancelarijama Zavoda za zapošljavanje“, dodaje se u pismu.

Pavlović je kazao da je planirano da sjutra prema Plantažama krene prva grupa onih koji su natjerani da se odazovu pozivu ministarke.

„Očekujem da će ovo sramotno, ucjenjivačko, reketaško ponašanje ministarke Kovačević naići na Vašu osudu“, zaključio je on u pismu upućenom Drobniču.

Bonus video: