Prikupljeno gotovo dva miliona litara kravljeg mlijeka

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 35,2 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 31,08 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,1 odsto prerađeno u pavlaku”, navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 14:22h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u martu iznosila je 1,96 miliona litara, sa prosječnim sadržajem masti od 3,82 odsto i proteina 3,22 odsto, saopšteno je iz Monstata.

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 35,2 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 31,08 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,1 odsto prerađeno u pavlaku”, navodi se u saopštenju.

Ostale količine prikupljenog mlijeka upotrijebljene su za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Statističari su naveli da od dobijenih mlječnih proizvoda, u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka.

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore.

Istraživanjem se prikupljaju podaci o ulazu sirovog kravljeg mlijeka u mljekarama i dobijenim mlječnim proizvodima, sa mjesečnom periodikom prikupljanja podataka.

Podaci o ukupnoj količini prikupljenog kravljeg mlijeka sa farmi, ne uključuju količine koje su uvezene iz zemalja Evropske unije (EU) ili drugih zemalja.

Istraživanjem su obuhvaćene sve mljekare i sirare.

Bonus video: