Broj elektronskih kartica najbrže raste u Crnoj Gori

"Elektronskim karticama se najviše plaća u buticima, slijede prodavnice hrane, restorani i gorivo"
1 komentar(a)
Viza, Masterkard, Foto: Shutterstock
Viza, Masterkard, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 08:16h

Crna Gora ima najveći indeks rasta broja elektronskih kartica u regionu, sa godišnjom stopom povećanja od pet odsto, ali je keš i dalje najraspostranjeniji način plaćanja.

"Elektronskim karticama se najviše plaća u buticima, slijede prodavnice hrane, restorani i gorivo", izjavio je regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu za kompaniju "Viza" Vladimir Đorđević.

Ističući da upotreba elektronskih kartica olakšava transakcije, smanjuju gužve i redove na kasama, on je dodao da je, s druge strane, kultura trošenja jedan od protivnika kartica, zbog toga što neki trgovci nisu navikli na tu vrstu plaćanja.

U kompaniji "Viza" najavili su da razvijaju novo rješenje za smartfone, što bi naročito bilo dobro za turističke radnike jer bi gosti iz inostranstva, koji često plaćaju karticom, Crnu Goru svrstali na globalnu mapu elektronskog plaćanja, prenio je RTCG.

Oko 37 odsto ukupne potrošnje putem "viza" kartica u Crnoj Gori obavi se na POS terminalima, tj. mjestima prodaje, što je čini jednim od najrazvijenijih tržišta u širem regionu.

"Ovaj region jedan je od najinteresantnijih i najdinamičnijih u svijetu kada je riječ o elektronskim plaćanjima", rekao je Đorđević, koji je Crnu Goru nazvao "tržištem-zvijezdom".

Bonus video: