Crna Gora imaće 270,5 miliona za IPA programe

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić objasnio je da je zakon tipski dokument koji je isti za sve države korisnice IPA II
58 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2015. 16:18h

Skupština je danas jednoglasno usvojila zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma između Vlade i Evropske komisije o pravilima za korišćenje novca iz pretpristupnog programa IPA II. Cilj programa je postepeno približavanju evropskoj politici i standardima sve do ispunjena svih kriterijuma za ulazak u EU.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić objasnio je da je zakon tipski dokument koji je isti za sve države korisnice IPA II.

Crna Gora imaće 270,5 miliona eura u okviru IPA dva programa koje može potrošiti do 2020. godine. To je 25 miliona više u odnosu na proteklih sedam godina kada je imala na raspolaganju 245 miliona eura.

Novac će se koristiti u okviru osam oblasti i to demokratija i upravljanje, vladavina prava, životna sredina, saobraćaj, obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika, poljoprivreda i regionalna saradnja.

Poslanici su saglasni u ocjeni da je novac iz IPA pomoći važan za razvoj države, kao i da se trebaju unaprijediti administrativni kapaciteti,odnosno, obučiti administracija za pisanje projekta. Ukazali su i da se treba pomoći opštinama da prođu novac neophodna za učestvovanje u finasiranju tih projekata.

“Potrebne su dobre ideje i obučeni kadrovi. Mislim da bi mogli da iskrosti taj novca upravo za obučavanje kadrova kako je uradila Hrvatska” kazao je Slaven Radunović (DF).

Azra Jasavić (Pozitivna) rekla je da se mora unaprijediti komunikacija između parlamenta,Vlade i opština, dok je Danko Šarančić (SNP) kazao da zabrinjava to što nijesu dovoljno vidljive prednosti za građana od povučenog novca iz IPA I programa.

Lukšić je saglasan da se mora pomoći opštinama da prevaziđu probleme kako bi mogle efikasnije da koriste novac.

Bonus video: