Nikčević ne vjeruje da Ministarstvo rada sudi o sindikalnim stvarima

Prema nezvaničnim informacijama, Minstarstvo je u srijedu donijelo rješenje o upisu Duška Zarubice za generalnog sekretara SSCG. Rješenje bi ministarka Zorica Kovačević trebalo da uruči predstavnicima dva dijela SSCG, koji se mjesecima spore oko toga ko je legitimni sindikalni predstavnik
51 pregleda 2 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2015. 11:52h

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Marko Nikčević, ne može da vjeruje da je, kako je kazao, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo sebi za pravo da presuđuje o unutrašnjim stvarima sindikata.

“Svako treba da djeluje u okviru svojih ovlašćenja i zakonskih okvira. Vjerujem da je ovo, ipak, pravna država, bez obzira šta se u pojedinim momentima može desiti”, rekao je Nikčević agenciji Mina-business.

Prema nezvaničnim informacijama, Minstarstvo je u srijedu donijelo rješenje o upisu Duška Zarubice za generalnog sekretara SSCG. Rješenje bi ministar rada i socijalno staranja, Zorica Kovačević, trebalo da uruči predstavnicima dva dijela SSCG, koji se mjesecima spore oko toga ko je legitimni sindikalni predstavnik.

Nikčević je naveo da se o rješenju o upisu generalnog sekretara informisao iz medija, ali da se ništa ne dešava po tom pitanju, iako je već značajan dio dana prošao.

“Što se tiče pisanja medija, ako bih možda pretpostavio da potiče iz izvora bliskih toj grupaciji SSCG, onda mogu da kažem da su oni spremni na sve i da na svaki način obmanjuju javnost, kao što su radili i do sada”, saopštio je Nikčević.

On je dodao da ne bi bio srećan da je na mjestu Zarubice i da Ministarstvo odlučuje o njegovom sindikalnom angažovanju, jer je to nespojivo sa modernom evropskom praksom.

“Članstvo SSCG se pita, a ono je izabralo mene na kongresu. Ta gospoda će svoje mjesto pod sindikalnim nebom Crne Gore morati da traže negdje drugo, ali ne u SSCG”, poručio je Nikčević.

On je kazao da će, ukoliko se ispostavi da je Ministarstvo zaista donijelo rješenje o upisu Zarubice kao generalnog sekretara, to smatrati pravnim nonsensom i da će se protiv toga boriti pravnim putem.

“Preduzećemo sve pravne ljekove, a ima ih dovoljno da ne moramo da pravimo od toga neku spektakularnu priču”, poručio je Nikčević.

On je, komentarišući najavu ulaska Zarubice i zaposlenih u Sindikatu uprave i pravosuđa u prostorije SSCG uz pomoć policijskih službenika, kazao da se ništa nije desilo.

“Do sada još niko nije ušao. Svašta može da se desi, ali ja ne želim da vjerujem da se u Crnoj Gori može tako nešto desiti”, rekao je Nikčević.

Savjetnik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata, Peter Seideneck, saopštio je da u toj organizaciji smatraju da je sadašnje rukovodstvo SSCG sa Nikčevićem na čelu legalno.

On je dodao da u Evropskoj konfederaciji sindikata to mišljenje neće promijeniti, ali da se nadaju da će predstavnici dvije grupacije u SSCG uspjeti da na internom nivou nađu neku formulu, koja će im omogućiti da zajedno rade.

“Zemlja kao Crna Gora nema nikakvu potrebu za četiri različita sindikata. Maksimum su joj potrebna dva, a idealno bi bilo da bude jedan”, poručio je Seideneck.

On je podsjetio da je Crna Gora zemlja kandidat za EU i jedna od najnaprednijih u regionu, što zahtijeva da sindikalni pokret bude efikasan i kooperativan.

Seideneck je podsjetio da su SSCG i Unija slobodnih sindikata (USSCG) od marta članice Evropske konfederacije sindikata.

“Kada je u pitanju SSCG, prošle godine bili smo veoma rezervisani po pitanju njihovog učlanjenja, jer je u tom trenutku bilo jasno da postoje ozbiljni interni i finansijski problemi i da nije bilo pravog pokušaja reforme”, saopštio je Seideneck.

Evropska konfederacija sindikata odlučila je da prihvati članstvo SSCG jer su njeni predstavnici shvatili da je u toj sindikalnoj organizaciji u toku dubok reformski proces.

“Jedan od rezultata tog pokušaja reforme je to da oni koji žele da očuvaju stari model i ne žele reformu, pokušavaju to da blokiraju”, rekao je Seideneck.

Bonus video: