U SSCG revoltirani zbog poteza Ministarstva rada

Na osnovu odluka ovog neformalnog skupa Ministarstvo ne može donositi odluke bilo koje vrste, a time ni upis Duška Zarubice, koji se, kako navode u SSCG, lažno predstavlja kao generalni sekretar
1 komentar(a)
SSCG, Foto: Luka Zeković
SSCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2015. 15:10h

Članovi Glavnog odbora Saveza sindikta (SSCG) revoltirani su zbog, kako su saopštili, posljednih poteza Ministarstva rada i socijalnog staranja koje se direktno umiješalo u rad i odlučivanje te organizacije.

Time je Ministarstvo, kako su ocijenili članovi Glavnog odbora koji su tim povodom danas održali sjednicu, prekršilo Zakon o reprezentativnosti sindikata i Konvenciju broj 87.

„Neshvatljivo je da je služba Ministarstva rada i socijalnog staranja pokušala da razgovor sa predstavnicima Saveza sindikata predstavi kao saslušanje stranaka u postupku, na šta nemaju pravo. Posebno nas iznenađuje tvrdnja koja se pojavila u medijima da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja odlučivati o tome ko će biti upisan kao generalni sekretar SSCG“, navodi se u saopštenju Glavnog odbora SSCG.

Na osnovu validne dokumentacije, kako se dodaje, nesporna je činjenica da je Marko Nikčević generalni sekretar SSCG nakon što je, shodno Statutu SSCG izabran na Kongresu 15. novembra 2013. godine, a zatim i upisan u registar kod nadležnog ministarstva.

„Neshvatljivi su pokušaji da služba Ministarstva rada traži dokumentaciju granskih sindikata koji su konstituenti Saveza o broju članova što je već utvrđeno prilikom dokazivanja reprezentativnosti ove radničke asocijacije“, kazali su iz SSCG.

Služba Ministarstva rada u posjedu je, kako su dodali, falsifikovanih dokumenata na osnovu kojih je organizovan takozvani vanredni kongres u čijem su radu učestvovali penzioneri, kojima je prestao mandat u organima, odlaskom u penziju, kao i isključeni predstavnici granskih sindikata koji nijesu poštovali Statut SSCG.

„Nesporno je takođe da je na takozvanom vanrednom kongresu učestvovao i značajan broj 'delegata' koji nijesu članovi SSCG. Napominjemo da je inicijativa bivših sindikalnih funkcionera za sazivanje takozvanog 'vanrednog kongresa' izazvana odlukom rukovodstva na čelu sa generalnim sekretarom Markom Nikčevićem da se preispita finansijsko poslovanje u SSCG, odnosno da se jasno vidi gdje ide i našta se troši radnički novac“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu odluka ovog neformalnog skupa Ministarstvo ne može donositi odluke bilo koje vrste, a time ni upis Duška Zarubice, koji se, kako navode u SSCG, lažno predstavlja kao generalni sekretar.

„Podsjećamo da smo za sve odluke dobili podršku Evropske konfederacije sindikata i Međunarodne konfederacije sindikata da smo odlučni da istrajemo u započetim reformama SSCG i sprječavanju zloupotreba radničkog novca. Legitimni organi SSCG nastaviće sa svojim radom, a isključivo u interesu članstva SSCG koje predstavljamo i koje ih bezrezervno podržava“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: