Sigve Breke novi generalni direktor Telenor grupe

Predsjedavajući Upravnog odbora Telenor grupe, Svein Aser, kazao je da Breke ima bogatu radnu biografiju kao direktor Telenorovih azijskih operacija i dio rukovodstva kompanije od avgusta 2008. godine
58 pregleda 0 komentar(a)
Sigve Breke, Foto: Telenor
Sigve Breke, Foto: Telenor
Ažurirano: 12.05.2015. 14:14h

Upravni odbor Telenor grupe imenovao je Sigvea Brekea za novog predsjednika i generalnog direktora.

Iz Telenora je saopšteno da će Breke dužnost preuzeti od Jona Frederika Baksasa 17. avgusta.

"Breke je izvršni potpredsjednik i direktor azijskih operacija u okviru Telenor grupe. U Telenor je došao 1999. godine i od tada je bio na nekoliko izvršnih pozicija u kompaniji“, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Upravnog odbora Telenor grupe, Svein Aser, kazao je da Breke ima bogatu radnu biografiju kao direktor Telenorovih azijskih operacija i dio rukovodstva kompanije od avgusta 2008. godine.

„Njegova vodeća uloga u našoj azijskoj priči uspjeha u kombinaciji sa ogromnim međunarodnim iskustvom i liderskim sposobnostima biće od velikog značaja“, rekao je Aser.

Breke je imao veoma važnu ulogu u pozicioniranju Telenor grupe kao vodećeg međunarodnog mobilnog operatora. Pod njegovim vođstvom, Telenor je dobio više od 100 miliona korisnika u Aziji.

„Postignute vrijednosti u Aziji su značajne i ovaj region sada predstavlja više od 40 odsto ukupne vrijednosti Telenor grupe. Telenor se nalazi u poziciji da nastavi sa dobrim rezultatima u narednom periodu, tako što će obezbijediti internet za sve“, dodaje se u saopštenju.

Breke je kazao da mu je velika čast što je dobio priliku da predvodi Telenor grupu.

„Uspjeh naše kompanije u Norveškoj i svijetu rezultat je sposobnosti Telenor grupe da obezbijedi usluge digitalne komunikacije, koje naši korisnici istinski vrednuju. Telenorova strategija, uključujući naše finansijske prioritete, jeste kreiranje čvrste platforme koja će stvoriti vrijednosti za naše dioničare, kao i nastavak rasta u Norveškoj, Evropi i Aziji“, saopštio je Breke.

Baksas odlazi sa svoje pozicije nakon što je 13 godina bio na funkciji predsjednika i generalnog direktora kompanije.

„Baksas je učinio Telenor internacionalnom, modernom kompanijom za telekomunikacije svjetskog ranga i poznatim norveškim brendom. Mislim da je Baksaas jedan od najvažnijih lidera u ovoj industriji u Norveškoj u novije vrijeme“, rekao je Aser.

Baksas bio je na poziciji predsjednika i generalnog direktora Telenor grupe od juna 2002. godine. Prije toga, radio je kao zamjenik generalnog direktora i generalni finansijski direktor.

„U tom periodu, Telenor se značajno razvijao, rastao je broj korisnika, prihodi kao i tržišna vrijednost kompanije. Telenor je danas vodeća kompanija za mobilne telekomunikacije koja posluje na 13 tržišta i ima više od 190 miliona mobilnih korisnika širom svijeta“, dodaje se u saopštenju.

Dok je Baksas bio na čelu kompanije, prihodi su porasli sa 49 milijardi na 107 milijardi norveških kruna, a tržišna vrijednost kompanije sa 45 milijardi na 270 milijardi norveških kruna.

Ono što je značajno uticalo na taj rast, kako je objašnjeno, je i razvoj kompanije u Aziji.

„Voditi Telenor tokom perioda ubrzanog razvoja i velikih tehnoloških promjena bilo je i uzbudljivo i vrijedno iskustvo. Upravni odbor smatra da je Brekke savršen kandidat koji može da nastavi proces razvoja Telenora i stvaranja vrijednosti”, zaključio je Baksas.

Bonus video: