Danilovgrad: Niski porezi i subvencije za razvoj biznisa

Opština sumnja u Monstatov podatak o zaposlenima, jer njoj porez plaća hiljadu više
276 pregleda 1 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.05.2015. 19:15h

Od nekadašnjih velikih danilovgradskih preduzeća poput "Radijatora", Fabrike stanova, Ciglane, VUP-a, "Šumskog",... ostale su samo ruine.

Prema dostupnim podacima sada je ukupan broj Danilovgrađana koji su radno angažovani 3.292, na birou je 908 nezaposlenih, a penzionera ima 3.415.

Stopa nezaposlenosti od 12,8 odsto, za dva procentna poena manja je od državnog prosjeka. Socijalnu pomoć prima 216 porodica sa 643 člana.

Savjetnik predsjednika Opštine za ekonomska pitanja Svetozar Domazetović kazao je da Monstatov podatak o broju zaposlenih treba uslovno prihvatiti. On je naveo da prema popisu iz 2011. opština ima 5.620 zaposlenih, kao i da sada Opštini prirez na porez na dohodak plaća 4.286 zaposlenih.

Domazetović je kazao da je Opština usvojila Strategiju održivog razvoja kao i prostorne i urbanističke planove koji omogućavaju privredni razvoj, što je uslov za smanjenje nezaposlenosti i socijalne ugroženosti.

Smanjenje biznis barijera i podsticanje proizvodnih djelatnosti na sopstvenim resursima je model koji Opština primjenjuje i koji prema njegovim riječima daje dobre rezultate, jer se svake godine povećava broj registrovanih preduzeća.

"Niske cijene komunalija i efikasne procedure su za preduzetnika najvažnije - komunalije za proizvodne djelatnosti se kreću oko 2,5 eura po kvadratu, dozvole za rad se izdaju u roku 24 sata. Posebno ističem stimulacije u poljoprivredi - besplatna žetva, premija za mlijeko tri centa po litru", tvrdi Domazetović.

On je naveo da je poljoprivreda strateška grana, a proizvodnja zdrave i organske hrane glavni prioritet. Šansu razvoja vidi u preradi tehničkog kamena, razvoju hidropotencijala za veću proizvodnju električne energije, kao i u turizmu i trgovini.

Čedomir Đurović: Stanje je katastrofalno

Bivši direktor VUP-a i aktuelni šef odbora PZP-a Čedomir - Čedo Đurović tvrdi da je prije tri decenije u danilovgradskim fabrikama i preduzećima bilo zaposleno više hiljada Danilovgrađana, kao i mnogi iz drugih gradova. On kaže da u Danilovgradu nije bio zaposlen samo onaj ko nije htio da radi, a da je sadašnje stanje katastrofalno.

"Direktni krivac za to je vlast koja je u posljednjih 25 godina upropastila sve što je mogla. Najviše doprinosa uništavanju Danilovgrada, u svakom smislu, dalo je aktuelno lokalno rukovodstvo. Zadužili su se toliko da će naredne generacije da ispaštaju. Nagomilali su svoje aktiviste u javnim preduzećima, jer su im valjali da glasaju, a sada će i njih da otpuštaju", kazao je on.

Đurović pojašnjava da je jedina šansa oporavka ulaganje u poljoprivredu i proizvodna preduzeća.

"Oni daju neke informacije o otvaranju preduzeća, ali od toga nema ništa. U gradu ima više penzionera nego radnika, i to je najbolji pokazatelj 'razvoja' opštine", kazao je Đurović.

Bonus video: