Rakčević: Sada treba štedjeti i hitno napraviti sanacioni plan

Rakčević je dodao da vlast, umjesto da štedi novac poreskih obveznika na svim mjestima i u svakom času, građane impresionira povećanjem cijena goriva, proglašavajući ga za luksuz
0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Žarko Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.05.2015. 14:09h

Vlada kontinuirano vodi antirazvojnu politiku i održava sistem daljim neodgovornim zaduživanjem građana i budućih generacija, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Žarko Rakčević.

On smatra da posljednji podaci o državnom dugu Crne Gore i stanju javnih finansija svakog dobronamjernog i informisanog čovjeka mogu krajnje zabrinuti i uznemiriti, a ne impresionirati.

„Objavljenim podacima da je strani dug na nivou 57,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a unutrašnji 11,2 odsto, treba dodati i oko 130 miliona eura, odnosno 3,8 odsto duga lokalnih samouprava, što zbirno čini 72,7 odsto BDP-a“, rekao je Rakčević agenciji Mina-business.

On je dodao da Svjetska banka (SB) posmatra javni dug kao državni, povećan za odobrene garancije, što bi značilo da na zabrinjavajući iznos treba dodati i 494,4 miliona eura izdatih državnih garancija.

„Građani već osjećaju da im se iz džepa izvlači dio od 185 miliona eura palih državnih garancija, kojim su darivani partneri vlasti iz Kombinata aluminijuma, Željezare ili Primorke Bar“, kazao je Rakčević.

On smatra da je intenzivno potrošačko, a ne razvojno zaduživanje, uz neodgovoran odnos prema realnoj ekonomiji i stvaraocima, dovelo ne samo do propadanja i stagnacije ekonomije već i do jasnih nagovještaja opasnosti dužničkog ropstva.

„Vlada se, i prije zaduživanja za autoput, dodatno zaduživala zarad održavanja budžetske ravnoteže, da bi vraćala dospjele obaveze. Samo u protekle dvije godine državni dug je porastao sa 50,91 odsto na preko 72 odsto BDP-a“, upozorio je Rakčević.

On je naveo da je u posljednje tri godine za servisiranje državnog duga otišlo 1,23 milijarde eura, pri čemu je samo za kamate plaćeno preko 200 miliona eura. U istom periodu domaći proizvod je porastao svega 1,64 odsto, a ove i naredne godine, kako je dodao, dospijeva preko 900 miliona EUR dugova.

„Ne poštuju se Mastrihtski kriterijumi, jer je dug visoko zadužene države daleko iznad zahtijevanih maksimalnih 60 odsto BDP-a. Umjesto da se hitno radi ozbiljan sanacioni plan za oporavak privrede, predlože mjere za smanjenje duga, racionalizaciju i smanjenje javne potrošnje i administracije, vlast je impresionirana pohvalama“, naveo je Rakčević.

On je dodao da vlast, umjesto da štedi novac poreskih obveznika na svim mjestima i u svakom času, građane impresionira povećanjem cijena goriva, proglašavajući ga za luksuz.

Bonus video: