Radnicima KAP-a nijesu uplaćeni doprinosi za PIO

„Šta bi sve doživjeli radnici KAP-a i njihove porodice, ako ne bi ostvarili penziju, strahota je i pomisliti, a ne o tome razmišljati. Treba reći i da jednom broju radnika KAP-a, koji su stekli pravo na penziju, nijesu uplaćeni doprinosi za beneficirani radni staž, što će značajno uticati na ostvarivanje tog prava i visinu penzije“, naveo je Korać
1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.05.2015. 14:45h

Pravo na odlazak u penziju u skladu sa dopunom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), neće moći da iskoristi preko 50 radnika Kombinata aluminijuma (KAP), jer im nijesu uplaćeni doprinosi.

Predstavnici Opštinskog odbora Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI) za Podgoricu saopštili su da im se preko 50 radnika KAP-a, koji su stekli pravo za odlazak u penziju u skladu sa dopunom Zakona obratilo za pomoć, jer to pravo neće moći da iskoriste.

„Prema informacijama odgovornih iz finansijskog sektora KAP-a, za više stotina radnika KAP-a nijesu plaćeni doprinosi za PIO. Takođe, za oko 50 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na penziju u skladu sa dopunom Zakona, nijesu uplaćene obaveze iz doprinosa za 2013. i prošlu godinu“, kazao je predsjednik Opštinskog odbora PUPI-a za Podgoricu, Radisav Korać.

On je upozorio da ti radnici neće moći da ostvare pravo na penziju, ukoliko te obaveze ne budu odmah izmirene.

„Šta bi sve doživjeli radnici KAP-a i njihove porodice, ako ne bi ostvarili penziju, strahota je i pomisliti, a ne o tome razmišljati. Treba reći i da jednom broju radnika KAP-a, koji su stekli pravo na penziju, nijesu uplaćeni doprinosi za beneficirani radni staž, što će značajno uticati na ostvarivanje tog prava i visinu penzije“, naveo je Korać u saopštenju.

On je dodao da ohrabruje obećanje direktora pravne službe u KAP-u, Borjanke Čobeljić, da će radnicima tog preduzeća, koji su stekli pravo za odlazak u penziju u skladu sa dopunom Zakona, biti brzo uplaćeni doprinosi.

„Radnici koji su stekli pravo na odlazak u penziju strahuju da će im doprinosi biti uplaćeni, jer imaju saznanja da stečajni upravnik i sudija neće dozvoliti bilo kakve isplate iz stečajne mase dok se stečajni postupak ne sprovede i utvrde prioriteti isplata“, kazao je Korać.

On je saopštio da se u tom slučaju lako može desiti da KAP ne uplati doprinose za PIO radnicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

„Upoznati smo da je jedan broj radnika KAP-a već ostvario penziju, da su im dopisivane godine radnog staža i uplaćivani doprinosi za PIO mimo zakona, dakle na privilegovan i nezakonit način“, rekao je Korać.

On je podsjetio da je direktor Fonda PIO, Dušan Perović, saopštio da se neće prihvatati pojedinačne uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se ne uplate svi doprinosi za sve radnike koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

„Opštinski odbor PUPI-a traži da se hitno izmire obaveze radnicima KAP-a koji su stekli pravo na penziju, bilo to da uradi KAP, Fond rada ili Vlada, kojima bi se taj novac vratio iz stečajne mase“, kazao je Korać.

On je pitao čime se bavi Inspekcija rada i koji su to poslovi, ako ne takvi da brinu o radnicima i ostvarivanju njihovih prava iz radnog odnosa, o uplatama doprinosa za PIO, o budžetu Fonda PIO i države.

Opštinski odbor PUPI-a Podgorice traži da se u rješavanju pitanja radnika KAP-a hitno uključi skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje i ministarstava finansija, ekonomije, rada i socijalnog starnja, Fond PIO, vlasnik KAP-a i njegov stečajni upravnik i sudija.

„Od penzija radnika KAP-a živi više stotina, pa i hiljada, njihovih porodica“, rekao je Korać.

On je radnicima KAP-a, koji su stekli pravo na penziju u skladu sa dopunom Zakona o PIO, podnesu zahtjev za penzionisanje Fondu PIO. Opštinski odbor PUPI-a predložio je radnicima da se sporazumno dogovore sa odgovornim u Fondu PIO da se privremeno obustavi, odnosno prekine rješavanje njihovih zahtjeva dok im se ne uplate doprinosi kako bi stekli pravo na penziju.

Opštinski odbor PUPI-a Podgorice upozorio je da će se, ukoliko se ne udovolji tim zahtjevima, radnici KAP-a koji su stekli pravo na penziju obratiti svim ambasadama u Crnoj Gori i organizovati štrajkove.

Korać je podsjetio da je Skupština krajem februara usvojila predloženu dopunu Zakona o PIO kojom je omogućeno penzionisanje pod povoljnijim uslovima za radnike koji su zbog uvođenja stečaja u preduzeće ostali bez posla. Usvojenom dopunom se omogućava penzionisanje muškarcima sa 30 godina staža i ženama sa 25 godina staža, a to se pravo može ostvariti do 1. jula.

Bonus video: