Vlada da plati dug za ljekove: Nije zakon švedski sto

Prema nezvaničnim procjenama, ukupne neizmirene obaveze fonda oko 40 miliona eura
103 pregleda 4 komentar(a)
Radoje Žugić, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2015. 12:39h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) zvanično je tražio ministrima zdravlja i finansija Budimiru Šegrtu i Radoju Žugiću da poslanike iz tog odbora obavijeste dokle se stiglo sa isplatom duga za ljekove, zbog čega prijeti nestašice.

Oni su u dopisu naveli da hoće informaciju u kojoj fazi je realizacija ovogodišnjeg Zakona o budžetu u dijelu kojim je definisano da se obezbijedi 36 miliona eura kako bi se isplatile zvanične neizmirene obaveze Fonda zdravstva.

Odbori za ekonomiju i zdravstvo namjeravaju da održe zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati u prisustvu dva ministra o izmirenju obaveza fonda. Informacije koje će ministri dostaviti odboru poslužiće kao osnov za tu raspravu.

Prema nezvaničnim procjenama, ukupne neizmirene obaveze fonda oko 40 miliona eura. Od tog iznosa najveći dio se duguje snabdjevačima ljekova 24 miliona.

Vlada je na prethodnoj sjednici odlučila da veledrogerijama isplati 21 million. Tom odlukom odustala je od ranije namjere da se državna apotekarska ustanova Montefarm kreditno zaduži oko 15 miliona kako bi se veledrogerijama izmirila dugovanja.

“Ovogodišnjim zakonom o budžetu jasno je stvorena obaveza da se isplati 36 miliona po osnovu obaveza fonda. Ne radi se samo o ljekovima i medicinskim sredstvima, već i o obavezama za struju, potrošni materijal za bolnice... Niko ne smije ugrožavati zdravstveni sistem i zdravlje stanovništva. To, naročito, državni predstavnici koji prvi moraju da poštuju zakon i čuvaju kredibilitet države tako što će pokazati da će država biti prva u sistemu koja izmiruje svoje obaveze”, rekao je Damjanović “Vijestima”.

On je naglasio da Zakon o budžetu nije švedski sto ili pijaca pa da se licitira sa iznosom otplate duga.

Damjanović je dodao da je, bez obzira na zaključak Vlade o djelimičnom plaćanju duga od 21 milion, jasno da jedino izmirenje svih obaveza fonda garantuje nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i uredno snabdijevanje ljekovima.

“U tom smislu će Skupština kroz svoju nadzornu funkciju dati doprinos rješavanju problema, odnosno punoj primjeni zakona o budžetu” kazao je Damjanović. Žugić je izjavio da skupštinsko saslušanje gubi smisao jer po tom pitanju nema nikakve njegove odgovornosti, ni odgovornosti Šegrta.

Bonus video: