Presude do 8. juna po Deripaskinim tužbama

Bivši ruski vlasnik traži da bude poništen ugovor o prodaji imovine KAP-a
0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.05.2015. 07:58h

Privredni sud će se do 8. juna izjasniti o tužbama bivšeg ruskog vlasnika Kombinata aluminijuma, CEAC-a i En plus grupe protiv KAP-a i Uniproma, koji sada upravlja tom kompanijom.

U sudu su juče okončane dvije parnice po tužbama CEAC-a i En plus grupe, kompanija Olega Deripaske, koje traže poništenje ugovora o prodaji imovine Kombinata aluminijuma u stečaju nikšićkom Unipromu Veselina Pejovića.

CEAC i En plus su od suda tražili finansijsko vještačenje da bi se utvrdio osnov njihove tužbe, odnosno da je došlo do „izigravanja osnovnog načela stečajnog postupka - namirenja povjerilaca“, ali je zahtjev odbijen.

Uniprom je platio samo polovinu od 28 miliona eura za imovinu KAP-a, a njome upravlja od jula prošle godine.

Stečajni upravnik Veselin Perišić, kao i advokatica Uniproma Ksenija Franović tražili su da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan.

„Ako tužilac tvrdi da je Uniprom mogao otplaćivati kupoprodajnu cijenu za imovinu iz prihoda od prodaje aluminijuma, kako je onda CEAC, koji je do stečaja upravljao KAP-om, napravio gubitke veće od 400 miliona“, pitao je Perišić.

Advokat Rusa je odgovorio da su se uslovi poslovanja KAP-a nakon uvođenja stečaja promijenili, te da je broj zaposlenih radnika značajno smanjen.

„Stekli su se uslovi za povoljnije poslovanje. Upravo zbog toga smo i tražili vještačenje. Odbijanjem tog zahtjeva sud je onemogućio tužioca da dokaže svoje tvrdnje na kojima zasniva svoj tužbeni zahtjev“, rekao je advokat CEAC-a Pavle Tripković.

Rasprava u sporu koji je En plus grupa povela protiv KAP-a i Uniproma, i tužbom traži poništenje Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji odgođena je juče jer se tužilac žalio Apelacionom sudu na odluku Privrednog suda da ne dozvoli preinačenje ovog tužbenog zahtjeva. Novo ročište u ovom sporu biće zakazano naknadno po donošenju odluke više sudske instance.

Bonus video: