Buljarica, dvije milijarde i familija: Đukanovići mogu da zarade milione

Ana se pojavljuje ispred investitora, Acova firma radi projekat, a Milo pokušava da progura zakon
334 pregleda 94 komentar(a)
Ana Đukanović, Milo Đukanović, Aco Đukanović, Foto: Vijesti
Ana Đukanović, Milo Đukanović, Aco Đukanović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.05.2015. 13:27h

U Vladi nemaju zvaničan podatak o tome koliko katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI) želi da uloži novca u atraktivnu uvalu Buljarica. Pema nezvaničnim najavama, radi se o investiciji vrijednoj dvije milijarde eura i izvjesno je da će angažovani advokati, planeri i građevinari u realizaciji ove investicije moći da računaju na prihode koji će se mjeriti i desetinama miliona eura. To je pokazala računica prema uobičajenim tarifama za takve poslove.

S obzirom na uključenost porodice Đukanović u ovoj posao i konflikt interesa, “Vijesti” su pokušale da saznaju njihovu moguću zaradu od ovog posla. Za izradu plana za Buljaricu izabran je Republički zavod za urbanizam i projektovanje, čiji je vlasnik premijerov brat Aco Đukanovića, njihova sestra Ana Đukanović pojavljuje se ispred investitora, a premijer Milo Đukanović potpisuje predlog zakon o eksproprijaciji koji bi omogućio oduzimanje zemljišta za ovaj privatni posao. Pravni savjetnik Vlade u ovom poslu je advokatska kancelarija Nikole Martinovića i, prema već potpisanom ugovoru koji “Vijesti” imaju, dobiće milion eura.

Ana Đukanović, za koju se tvrdi da se ranije predstavila advokatom CDCI, nije odgovorila na pitanja “Vijesti” u vezi ovog posla. Ona i Martinović su radili na projektima za Telekom, nakon njegove privatizacije. Te poslove je američka komisija za hartije od vrijednosti nazvala korupcionaškim, povezavši ih sa najvišim državnim funkcionerima.

Lokalitet Buljarica ima oko 12 miliona kvadrata od čega je najatraktivniji dio, u polju kod plaže, u vlasništvu više od 300 privatnih vlasnika, dok je 10 miliona kvadrata (u zaleđini) u vlasništvu države. CDCI, prema pismu koje je poslao Vladi, želi da gradi 10-ak hotela i nekoliko naselja vila na obodu polja i okolnim brdima. Predsjednik Tenderske komisije za Buljaricu je ministar finansija Radoje Žugić.

Ana Đukanović se prošlog ljeta navodno legitimisala kao pravni zastupnik investitora. Predstavnici NVO Buljarica ne žele da pričaju o detaljima razgovora sa njom, jer taj sastanak nije imao zvaničan karakter.

Na pitanje “Vijesti” koliko bi advokatska kancelarija koja zastupa interese budućeg investitora mogla da prihoduje, advokat Veselin Radulović je kazao da odredbe advokatske tarife dozvoljavaju i primjenu tarifa iz države iz koje je stranka koju zastupa.

“Osim toga, advokat može ugovoriti i nagradu u paušalnom ili procentualnom iznosu, kao i po satnici koja ne može biti niža od 75 eura”, objasnio je Radulović uz napomenu da je advokatu dozvoljeno da ugovori i petostruko veći iznos nagrade od onog koji propisuje advokatska tarifa. On je naveo da se, u slučaju ovako velikih projekata, ugovara niži procenat i da bi sve veće od par procenata vrijednosti imovine bilo neprimjereno.

Na najavljene dvije milijarde eura i jedan odsto provizije bi iznosio 20 miliona. Kada bi se nagrada isplaćivala pojedinačno po zaključenom ugovoru, maksimalni iznos prema advokatskoj tarifi je 2.700 eura po ugovoru, uz mogućnost ugovaranja i petostruko većeg iznosa. Ukoliko bi od svih potrebnih 300 privatnih vlasnika država dobrovoljno ili silom nekog novog zakona oduzela zemljište da bi ga predala investitoru iz Katara, onda bi vjerovatno bio jedan ugovor za sve parcele. U tom slučaju je privlačnija nagrada u procentu nego po ugovoru.

Na kritike vlasnika zemljišta da im Vlada ne može oduzimati imovinu da bi je prodala drugom privatniku, premijer je odgovorio nazvavši ih reketašima koji investitore ucjenjuju visokim cijenama za svoje zemljište.

Vlada je nacrt izmjena zakona o eksproprijaciji povukla iz skupštinske procedure na doradu jer su iz opozicije, SDP-a i LP najavili da će biti protiv, pa ne bi imao većinu. Delegacija EU je upozorila Vladu na moguće kršenje standarda EU u ovoj oblasti.

Povučen na doradu urbanistički plan i za postojeće kuće

Detaljni urbanistički plan "Buljarica I", koji tretira urbanizaciju sela u ovoj uvali, gdje je već izgrađeno više od stotinjak kuća, uglavnom bez dozvole, moraće da ide na korekciju, jer Ministarstvo održivog razvoja nije izdalo saglasnost. Opštinski Sekretarijat je nacrt plana poslao ministarstvu na odobrenje još prije godinu, ali je u decembru stiglo mišljenje da se moraju uraditi korekcije, bez kojih resorno ministarstvo neće dati saglasnost. “Vijestima” je rečeno da su u toku izmjene nacrta da bi ga uskladili sa tim preporukama.

Projektant bi mogao zaraditi desetine miliona

U Ministarstvu finansija su kazali da CDCI nije u pismu namjere naveo koliko su novca spremni da ulože.

“Katarska kompanija se u prethodnom periodu obratila Vladi navodeći da su spremni da na lokalitetu izgrade turistički kompleks sa desetak hotela visoke kategorije. Nije preciziran iznos potencijalne investicije”, istakli su iz Ministarstva, navodeći da su mještani upoznati sa pripremom tendera i mogućom valorizacijom zemljišta.

Evropski standard za cijenu izrade kompletnog projekta iznosi od pet do osam odsto vrijednosti investicije. U ovom slučaju to bi značilo naknadu od 50 do 80 miliona, ukoliko je investicija vrijedna milijardu eura ili dvostruko više ako su u pitanju dvije milijarde.

Arhitekta, koji radi na projektnoj dokumentaciji reprezentativnih objekata u Glavnom gradu, objasnio je “Vijestima” da cijena izrade projekata na tržištu po kvadratu iznosi od osam do 15 eura, sa kompletnim projektovanjem svega potrebnog. Ukoliko bi budućim projektom bila obuhvaćeno dva miliona kvadrata to znači da bi projektanti, prema ovoj računici, prihodovati između 16 i 30 miliona eura.

Ana Đukanović neće o konfliktu interesa i mogućoj zaradi

Iz kancelarije Ane Đukanović nije odgovoreno na pitanja koje su im “Vijesti” poslale. Upitana je po kom osnovu je pregovarala sa vlasnicima zemljišta na Buljarici, odnosno da li je pravni zastupnik investitora. Zatim, kolika je vrijednost najavljenih investicija i na kojoj površini, odnosno koliko zemljišta planiraju da otkupe od privatnih vlasnika.

“Vijesti” su pitale i da li očekuje teškoće u realizaciji ove investicije, imajući u vidu otpor vlasnika zemljišta, kao i da odgovori na optužbe o konfliktu interesa njene porodice jer firma RZUP njenog brata Aca radi projekat, a brat Milo kao premijer predlaže izmjene zakona koje omogućavaju ovaj posao.

Đukanovićeva je upitana i da li je tačno da njena advokatska kancelarija i firma njenog brata Aca od ovog posla očekuju prihod koji će se mjeriti milionima, a moguće i desetinama miliona eura.

Bonus video: