Simović obišao preduzetnike sa teritorije Nikšića

"Njihovi proizvodi su dio naše sve šire, sve sadržajnije, sve prepoznatljivije, sve konkurentnije palete domaćih proizvoda, koji s pravom izazivaju sve veću pažnju potrošača – i domaćih i sve brojnijih turista, koji u ovim proizvodima vrednuju kvalitet, svježinu i geografsku odrednicu porijekla", kazao je Simović
218 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić
Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.09.2018. 12:24h

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, tokom radne posjete Nikšiću obišao je više korisnika bespovratne podrške koji su u ovoj godini realizovali investicije podržane kroz IPARD program.

Riječ je o osam preduzetnika koji su tokom ove godine investirali 1,47 miliona eura, za šta su ostvarili bespovratnu podršku u iznosu od 620.000 eura. Bespovratna podrška je obezbijeđena iz nacionalnog budžeta i EU fondova. U to osam preduzeća zaposlen je 301 radnik, a sa njima je direktno povezano 3.390 kooperanata.

"Ove investicije imaju značaj za našu ekonomiju jer stvaraju novu vrijednost, obezbjeđuju održivost poslovanja, valorizuju raspoložive prirodne resurse, kreirajući i proizvodeći kvalitetne proizvode koji su spoj tradicionalnog i modernog, a neki proizvodi, kao proizvodi Mesne industrije "Goranović" su već dobili izvozni broj za EU tržište. Na tom putu su i ostali“, kazao je Simović tokom obilaska sirare "Miljanić".

Pored sirare "Miljanić", ministar je posjetio mesnu industriju "Goranović", preduzeće za preradu mesa “INMES – MARK”, mljekare “Srnu” i “Niku”, pogon za preradu i sušenje voća “Montenomaks”, pogon za preradu drenjina “Top constructions company” i klanicu i preradu mesa “MINIKO”.

"Njihovi proizvodi su dio naše sve šire, sve sadržajnije, sve prepoznatljivije, sve konkurentnije palete domaćih proizvoda, koji s pravom izazivaju sve veću pažnju potrošača – i domaćih i sve brojnijih turista, koji u ovim proizvodima vrednuju kvalitet, svježinu i geografsku odrednicu porijekla", kazao je Simović.

Riječ je, kako je dodao, o dokazanim domaćinima koji generacijama čuvaju i unapređuju preduzetništvo, a rezultati realizovanih investicija, kako je rekao, su ohrabrujući, kao i razvojni planovi kako u pogledu novih investicija, tako i u pogledu širenja i jačanja proizvodnog programa i otvaranja novih radnih mjesta.

Podsjetio je da je u toku realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a i da su sa područja opštine Nikšić pristigla 62 zahtjeva za investicije u iznosu od 10,7 miliona eura i bespovratnu podršku preko pet miliona.

"Uspješna realizacija tih projekata biće vrlo značajan impuls jačanju poljoprivrednog sektora u Nikšiću i u Crnoj Gori. Vjerujemo da će ovi uspješni projekti i izdašne mjere bespovratne podrške koje smo obezbijedili biti snažan podsticaj brojnim drugim vrijednim domaćinima, a posebno mladim“, poručio je Simović.

Cilj posjete bio je da sa preduzetnicima u Nikšiću steknu neposredan uvid u sve izazove sa kojima se susreću u poslovanju, da čuju njihove vizije razvoja i da zajednički projektuju buduće programe podrške.

Radivoje Miljanić je kazao da je sirara urađena po svim standardima i zahvalio se svima koji su pomogli da realizuju zacrtano.

Bonus video: