Bajčetić: Propisi ne doprinose podizanju kvaliteta usluga u Podgorici

„U glavnom gradu se otvaraju kafići i kafane, ali ne i škole, vrtići, zdravstvene ustanove. O nekim proizvodnim pogonima da ne govorimo“, kazao je Bajčetić
3 komentar(a)
Nikola Bajčetić, Foto: MMPzP
Nikola Bajčetić, Foto: MMPzP
Ažurirano: 07.05.2015. 10:49h

Novim propisima lokalna uprava u Podgorici će kratkoročno napuniti kasu ali neće doprinijeti podizanju kvaliteta ugostiteljstva već će ugušiti jedinu privrednu granu koja nekako funkcioniše uz sve njene manjkavosti, ocijenjeno je iz Mreže mladih Pokreta za promjene (PzP).

Predsjednik Mreže mladih PzP-a, Nikola Bajčetić smatra da vlastima ne treba da bude cilj zatvaranje objekata već očuvanje i tih radnih mjesta kada već uspješno ne uspijevaju da otvore nikakva druga.

On je rekao da je posebno sporna odredba da će se novčanom kaznom od 150 do 10 hiljada eura kazniti preduzeće ako ne istakne obavještenje sa nazivom i adresom dežurnih objekata na ulazu u objekat koji nije dežurni.

„Za ovo bih molio neko preciznije objašnjenje, jer koji objekti jesu dežurni koji nijesu i zašto je to važno u kafiću ili pabu da bude istaknuto? Sumnjamo da je u pitanju zakonska odredba namijenjena zbunjivanju i na kojoj će gradske vlasti uspješno naplatiti velike iznose“, ocijenio je Bajčetić.

On ja kazao da u situaciji, kada postoje ugostiteljski objekti koji jedini koliko toliko pune gradsku kasu, nove odluke i odredbe treba još više da stegnu omču oko vrata.

Prema njegovim riječima, godinama unazad PzP, ali i Demokratski front upozoravaju da je stvoren neodrživ ekonomski sistem koji je zasnovan na trgovini i uslugama.

„U glavnom gradu se otvaraju kafići i kafane, ali ne i škole, vrtići, zdravstvene ustanove. O nekim proizvodnim pogonima da ne govorimo“, kazao je Bajčetić.

U prigradskim naseljima još se, kako je dodao, slavi tekuća voda u 21. vijeku.

U PzP-u smatraju da zakoni treba da se poštuju kada je u pitanju radno vrijeme u naseljenim kvartovima i stambenim zgradama, ali se oni selektivno sprovode.

„Tako imamo ugostitelje koji su bliski sa vlastima i koji ne plaćaju čak ni dažbine za korišćenje terase, odnosno postavljanje bašte“, navodi se u saopštenju.

U PzP-a smatraju da će se ovako drakonske kazne poštovati, ali pitaju šta je urađeno kako bi se kafići, kafane, bistroi, klubovi pridržavali već propisanih normi.

"Apsolutno ništa, ugostitelji se guše stalno novim nametima", ocijenili su iz PzP-a.

Bajčetić podsjeća da ugostitelji kako bi rentabilno poslovali moraju na ovaj ili onaj način da se dovijaju i da izbjegavaju fiskalne kase.

„Pojedini ugostitelji čak radnike ne prijavljuju redovno i ako ih prijavljuju oni su prijavljeni na minimalac, a ne na pun iznos plate. Rade ono što i nije u opisu posla konobara ili šankera, a to uključuje čišćenje i održavanje higijene. Osoblje je često izloženo različitom fizičkom ili verbalnom maltretiranju na koje policija ne reaguje“, upozorio je Bajčetić.

Bonus video: