MANS: Privatizacija MDI nezakonito proglašena tajnom

„Prema optužnici, Miler je učestvovao u preusmjeravanju profita i sredstava stečenih iz ovih aktivnosti i njihovom ulaganju u ekonomsku strukturu. Trenutno u Podgorici čeka ekstradiciju“, kazali su iz MANS-a.
132 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2015. 14:27h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je potpuno nezakonito proglasio tajnom privatizaciju vojne državne kompanije Montenegro Defence Industry (MDI) i ta odluka je štetna i suprotna javnom interesu, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su naveli je MDI prodata konzorcijumu koji se dovodi u vezu sa kontroverznim Belgijancem Seržom Milerom, osumnjičenim za ilegalnu prodaju oružja, šverc droge i pranje novca.

Ugovor o prodaji 100 odsto akcija MDI potpisan je početkom marta, a kompanija je za 680 hiljada EUR prodata konzorcijumu firmi ATL - Atlantic Technologies iz Izraela i CRPS-Impex iz Srbije, čija je ponuda ocijenjena kao ispravna. Novi kupac se obavezao da će uložiti dodatnih 400 hiljada EZR u modernizaciju preduzeća.

MANS je, kako je saopšteno, putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama početkom februara tražio od Savjeta za privatizaciju da im omogući uvid u ponude dostavljene na javni poziv raspisan u septembru prošle godine, kada je i oglašena prodaja MDI-ja.

„Međutim, Savjet za privatizaciju je odbio zahtjev, pod obrazloženjem da se radi o povjerljivim informacijama koje se tiču bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike zemlje. Savjet se takođe pozvao na svoju odluku o određivanju stepena tajnosti podataka za veći broj privatizacija koju je donio na sjednici 27. januara“, rekli su iz MANS-a.

U toj odluci Savjet je, kako se dodaje, oglasio tajnim podatke za čak 13 državnih preduzeća koje su trenutno u procesu privatizacije ili će tek biti, ocjenjujući da bi objavljivanje podataka sadržanih u tenderskoj dokumentaciji i ponudama izazvalo štetne posljedice za bezbjednost i interese Crne Gore, što je od većeg značaja od interesa javnosti da bude upoznata sa tim informacijama.

„Odlukom Savjeta pristup tajnim podacima omogućen je jedino njegovim i članovima tenderskih komisija, dok prestanak tajnosti nastupa istekom roka od pet godina, čime su faktički i poslanici parlamenta i sva zainteresovana javnost uskraćeni za veoma bitne informacije. MANS je protiv ove odluke Savjeta za privatizaciju podnio tužbu Upravnom sudu“, podsjetili su iz te nevladine organizacije (NVO).

Očigledno je da, kako smatraju MANS-u, Vlada pokušava da od javnosti sakrije ključne podatke o osobama i kompanijama kojima se rasprodaju vrijedna državna preduzeća, što je već na startu pokazao primjer prodaje vojne kompanije MDI.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) nedavno je, kako podsjećaju iz MANS-a, objavila podatke koji izraelsku kompaniju ATL – Atlantic Technologies dovodi u vezu sa Milerom, koji je u rodnoj Belgiji osumnjičen za ilegalnu prodaju oružja, šverc droge i pranje para.

Prema navodima BIRN-a, jedini vlasnik i direktor izraelske firme ATL je Izraelac Agmon Shaked, ali su podaci iz bugarskog privrednog registra pokazali da je Miler više od godinu, sve do juna prošle godine, zvanično bio suvlasnik ATL-ove ćerke firme u Bugarskoj, nakon čega je prodao svoj udio. Belgijski mediji ranije su objavili da kompanija ATL ima kancelariju u zgradi berze dijamanata u Anterpenu, na adresi na kojoj je nekoliko Milerovih kompanija, a kasnije su podaci uklonjeni sa sajta.

„Direktor MDI, Zoran Damjanović potvrdio je BIRN-u da je Miler posjetio kancelarije kompanije u Podgorici kao predstavnik ATL-a, ali je kasnije saopštio da je Miler bio prisutan kao prijatelj kompanije iz Tel Aviva“, navodi se u saopštenju.

Miler je, kako se dodaje, po osnovu Interpolove potjernice uhapšen na državnom prelazu Božaj, nakon odlaska iz Crne Gore i neposredno poslije potpisivanja kupoprodajnog ugovora za MDI, a prema saopštenju crnogorske Uprave policije od 17. marta, na teret mu se stavlja organizovanje i finansiranje uvoza velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike i nezakoniti prevoz oružja na osnovu čega je ostvaren kriminalni kapital u iznosu većem od pet miliona USD.

„Prema optužnici, Miler je učestvovao u preusmjeravanju profita i sredstava stečenih iz ovih aktivnosti i njihovom ulaganju u ekonomsku strukturu. Trenutno u Podgorici čeka ekstradiciju“, kazali su iz MANS-a.

Poslije takvih navoda, u svakoj pravno uređenoj državi nadležno privatizaciono tijelo bi, smatraju u MANS-u, automatski preispitalo kupoprodajni ugovor, Uprava za sprečavanje pranja novca provjerila porijeklo novca kojim su plaćene akcije državne firme, a tužilaštvo bi najhitnije reagovalo i iskoristilo mogućnost da u pritvoru od Milera prikupi informacije o razlozima njegovog boravka u Podgorici i sastancima sa čelnicima kompanije MDI.

„Umjesto toga, državni organi ne reaguju povodom ovog slučaja, a danas je više nego jasno da je odluka Savjeta za privatizaciju da tajnom proglasi podatke o privatizaciji niza ključnih kompanija krajnje štetna i suprotna javnom interesu, pa je sračunata sa ciljem da se daleko od očiju javnosti rasprodaju vrijedni državni resursi“, zaključili su iz MANS-a.

Bonus video: