Svjetska banka daje još 80 miliona eura Crnoj Gori

Vlada pregovara o drugom paketu pomoći za državnu kasu u 2019. godini
188 pregleda 5 komentar(a)
Svjetska banka, Foto: Nationalmirroronline.net
Svjetska banka, Foto: Nationalmirroronline.net
Ažurirano: 04.10.2018. 19:02h

Ministarstvo finansija pregovara sa Svjetskom bankom (SB) o drugoj garanciji te međunarodne institucije Crnoj Gori u iznosu od 80 miliona eura, a kako će se taj novac iskoristiti biće precizirano u zakonu o budžetu za narednu godinu.

“Pregovori na temu drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2) su u toku i namjena tih sredstava biće precizirana zakonom o budžetu za 2019. godinu, a iznos oko kojeg će se pregovarati je isti kao i za prvu garanciju zasnovanu na javnim politikama (PBG1) 80 miliona eura”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu ministar finansija Darko Radunović.

4,7 odsto je porastao prosječno BDP u ovoj godini zahvaljujući rastu u sektoru turizma, građevinarstva i energetike, rekao je juče Radunović na sastanku sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) na čelu sa guvernerom Ralfom Venzelom. Zaključeno je da se otvara prostor za nastavak projekta “1000 plus stanova”, koji je finansiran uz pomoć CEB-a.

SB je krajem prošle godine odobrila Crnoj Gori garanciju zasnovanu na javnoj politici (Policy based guarantee – PBG) od 80 miliona eura, kojom se omogućava zaduženje države u iznosu od 200 do 240 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom. Na taj način je obezbijeđen novac za finansiranje budžeta ove godine, uz mogućnost za otplatu i refinansiranje postojećeg duga.

Iz SB je krajem prošle godine saopšteno da PBG podržava reforme koje je Vlada sprovela u sklopu fiskalnog prilagođavanja na osnovu Fiskalne strategije za period 2017-2020. i nadovezuje se na Program ekonomskih reformi Vlade za period 2017-2020. Kako je saopšteno, neke od reformskih mjera koje su podržane u sklopu programa odnose se na smanjenje plata državnih zvaničnika, uvođenje centralizovanih nabavki, regulisanje supervizije nebankarskog finansijskog sektora, kao i reformisanje farmaceutskog tržišta sa ciljem osnaživanja pristupa i priuštivosti. Program podržava povećanje ciljanih dječjih dodataka na uštrb eliminisanja doživotnih naknada za majke sa troje i više djece. Majkama je data kompenzacija i očekuje se da će se one vratiti na tržište rada, koje će imati koristi od njihovih vještina i talenta. Do kraja programa se očekuje povećanje poreskih prihoda, i pad ukupnih rashoda države kao udio u BDP-u sa previsokog nivoa od 47 odsto BDP-a.

Bonus video: