OSP: Olakšice za poslodavce koji zapošljavaju domaću radnu snagu

Gardašević kaže da, shodno tražnji tržišta rada, u Crnoj Gori treba obezbijediti prekvalifikaciju i dokvalifikaciju domaće radne snage, kako bi ona stekla potrebne kvalifikacije i imala prednost u zapošljavanju koja je utvrđena propisima
3 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.05.2015. 13:46h

U cilju bržeg rješavanja problema nezaposlenosti neophodne su efikasne mjere zapošljavanja, a jedna od njih je uvođenje olakšica i benefita poslodavcima koji prioritetno zapošljavaju domaću radnu snagu, ocijenili su u Opštinskom sindikalnom povjereništvu (OSP) Nikšić.

Predsjednik OSP Nikšić i koordinator za srednju regiju, Branko Gardašević, kazao je da, shodno tražnji tržišta rada, u Crnoj Gori treba obezbijediti prekvalifikaciju i dokvalifikaciju domaće radne snage, kako bi ona stekla potrebne kvalifikacije i imala prednost u zapošljavanju koja je utvrđena propisima.

„To će dovesti do bržeg rješavanja ovog problema, a time i rasta životnog standarda ukupnog stanovništva i kreiranja povoljnijeg životnog ambijenta“, smatra Gardašević.

On je kazao da se OSP više puta obraćao poslodavcima sa područja Opštine Nikšić, apelom da učestvuju u rješavanju ovog problema, što bi imalo pozitivne efekte i značajno uticalo na stvaranje povoljnijih uslova privređivanja svih poslodavaca.

Gardašević je podsjetio da u Crnoj Gori zaposlenje traži 35,15 hiljada osoba, od čega je u Opštini Nikšić 4,21 hiljada nezaposlenih.

To, kako smatra, dovoljno govori o negativnim posljedicama takvog stanja na ukupni društveno-ekonomski ambijent.

On je dodao da enorman broj mladih traži zaposlenje, pa samo u Opštini Nikšić zaposlenje traže 1,73 hiljade mladih od 18 do 30 godina, što, kako je naveo, opominje na hitnost rješavanja problema nezaposlenosti.

Bonus video: