Ustavni sud promijenio odluku: Naknada za gorivo ima prioritet

MANS je inicijativom tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom i da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2015. 13:32h

Ustavni sud će ustavnost i zakonitost Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata razmatrati prioritetno jer se, kako je ocijenjeno, radi o predmetu koji ima širi društveni značaj.

„Ustavni sud je zaključio da se, u konkretnom slučaju, radi o predmetu koji ima širi društveni značaj, pa je saglasno odredbi člana 50, stav 2, tačka 2, Poslovnika odlučio da se predmet razmatra kao prioritetan“, navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj sjednici sud je, radi vođenja jedinstvenog postupka i odlučivanja u predmetu spojio inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i predloge dvije grupe poslanika za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe.

Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopunjene Uredbe podnijeli su nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović.

Predlog su podnijeli i poslanici Socijalističke narodne partije Srđan Milić, Snežana Jonica, Danijela Marković, Radosav Nišavić i Danko Šarančić.

Uredbom, koju je Vlada usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

Poslanici koji su podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda su zatražili da bez odlaganja donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori do donošenja konačne odluke ne primjenjuju osporenu dopunu Uredbe.

Oni tvrde da dopuna Uredbe nije saglasna sa Ustavom i zakonom jer ne sadrži materijalni propis - zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta.

MANS je inicijativom tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom i da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru.

Bonus video: