Staračke naknade ne brinu Žugića

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na zahtjev poslanika Nevena Gošovića. Korisnici za četiri mjeseca zakinuti za po 40 eura
95 pregleda 0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2015. 18:59h

Ministar finansija Radoje Žugić nije odgovorio, u zakonskom roku od 15 dana, na pismeni zahtjev nezavisnog poslanika Nevena Gošovića da omogući isplatu staračkih naknada u Crnoj Gori u zakonom utvrđenom iznosu od 50,2 eura jer Ministarstvo poljoprivrede od početka godine uplaćuje stari iznos od po 40 eura.

Gošović je zbog toga Žugiću uputio urgenciju, a generalnom sekretaru Skupštine Siniši Stankoviću zahtjev za preduzimanje mjera u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Članom 50 stav 4 Poslovnika propisano je da u slučaju da se pisani odgovor poslaniku ne dostavi u roku od 15 dana, generalni sekretar Skupštine o tome obavještava generalnog sekretara vlade, odnosno funkcionera od koga je traženo obavještenje i objašnjenje.

Gošović se početkom aprila obratio ministru Žugiću i tražio obavještenje kada će i koje mjere preduzeti Ministarstvo finansija da se obračuni isplata sredstava staračkih naknada u 2015. godini u svemu usaglase nedavno usvojenim izmjenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

On je u obraćanju Žugiću napomenuo “da Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, za čije je izvršenje odgovoran, sadrži mehanizme za isplatu nedovoljno planiranih izdataka tokom fiskalne godine”.

Staračke naknade već četiri mjeseca Ministarstvo poljoprivrede isplaćuje u iznosu od po 40 eura, iako je izmjenama Zakona o poljoprivredi od januara predviđeno da one iznose polovinu minimalne penzije - 50,2 eura. Ovu naknadu prima oko 5.000 korisnika koji žive na selu, bave se poljoprivredom i nemaju drugih prihoda, a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Petar Ivanović, koji je u Skupštini priznao da isplaćuje naknade u starom iznosu jer u budžetu nema dodatnog novca.

Budžet je urađen prije usvajanja izmjena zakona i njime je za ove naknade predviđeno 2,65 miliona, a sada nedostaje oko 600 hiljada za cijelu godinu.

Kršenje prava za 5.000 građana, Gošović traži spisak korisnika

U novom pismu ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću, Gošović je naveo da je u saznanju da je i za april isplaćena staračka naknada u pojedinačnim iznosima od 40 eura umjesto 50,2 eura.

"Na taj način nastavili ste sa bezobzirnim kršenjem zakonom utvrđenih prava, za blizu pet hiljada građana Crne Gore“, istakao je Gošović, između ostalog, u pismu ministru poljoprivrede.

S tim u vezi Gošović je sad zatražio od ministra da mu dostavi spisak lica - korisnika staračke naknade u Crnoj Gori, sa adresom njihovog prebivališta.

Njegov zahtjev se temelji na odredbama člana 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Bonus video: