Roming bi trebalo da pojeftini od juna

Sniženje cijena stupa na snagu 30. juna i trajeće godinu dana
2 komentar(a)
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2015. 07:30h

Sporazum o snižavanju cijena rominga između Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine je u krajnjoj fazi implementacije, a početak njegove primjene planiran je za kraj juna, kada i na nivou Evropske unije stupaju na snagu niže cijene rominga.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije podsjetili su, kako je prenijela Mina biznis, da su regulatorne agencije sve četiri države, potpisnice Sporazuma, donijele odluke o snižavanju cijena rominga.

“Donošenje odluka je uslijedilo nakon dogovornih sastanaka regulatornih agencija, koje su i inicirale potpisivanje Sporazuma o romingu i zadužene su za njegovu implementaciju i realizaciju”, rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva. Oni su precizirali da bi prvo sniženje cijena trebalo da stupi na snagu 30. juna i traje godinu, odnosno do 30. juna naredne godine. “Odlukama je predviđeno fazno snižavanje cijena rominga, kao što je to slučaj u zemljama EU, zaključno sa junom 2017”, rekli su iz Ministarstva.

Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisali su krajem septembra prošle godine predstavnici nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije u Budvi.

Oni su ranije ocijenili da je to još jedan dokaz dobre saradnje na polju informaciono-komunikacionih tehnologija zemalja regiona, od kojih benefite imaju građani. Oni su kazali da će ostaviti dovoljno prostora svim učesnicima na telekomunikacionom tržištu da se prilagode u skladu sa promijenjenim regulativama.

Prema sporazumu ministara za telekomunikacije EU od 29.juna na nivou unije važe niže cijene rominga.

Bonus video: