SSCG: Potreban ravnomjeran raspored tereta

"Karakeristike takvog ambijenta su i dugotrajni stečajevi privrednih društava, čije posljedice trpe najviše zaposleni koji su usljed stečajeva ostali bez posla, enorman priliv penzionera, od kojih je značajan broj sa niskim primanjima, nezadovoljstvo populacije mladih, kao i sporo zapošljavanje", piše u proglasu
1 komentar(a)
Savez Sindikata, Foto: Boris Pejović
Savez Sindikata, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2015. 13:40h

Za veću međusobnu solidarnost, uvažavanje i razumijevanje, potreban je ravnomjeran raspored tereta posljedica nepovoljnog privrednog ambijenta, a ne samo na određene kategorije stanovništva, poručili su iz Saveza sindikata (SSCG), Regije za Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja.

Taj dio SSCG objavio je prvomajski proglas u kojem se navodi da se i ovaj Praznik rada dočekuje u uslovima nepovoljnog privrednog i društvenog ambijenta.

U proglasu se navodi da nepovoljan privredni i društveni ambijenta karakteriše nizak ekonomsko-socijalni položaj najvećeg broja radnika i građana.

"Karakeristike takvog ambijenta su i dugotrajni stečajevi privrednih društava, čije posljedice trpe najviše zaposleni koji su usljed stečajeva ostali bez posla, enorman priliv penzionera, od kojih je značajan broj sa niskim primanjima, nezadovoljstvo populacije mladih, kao i sporo zapošljavanje", piše u proglasu.

Takvo stanje, kako se dodaje, zahtijeva veću odgovornost svih učesnika i kreatora privrednog i društvenog života na području ove sindikalne regije i šire, kao i svih građana.

“To nas obavezuje na zajedničko djelovanje ka ostvarenju jednog jedinog cilja, interesa svih, a to je rast standarda svih građana, dostojanstven život i rad”, navodi se u proglasu.

U proglasu se dodaje da sve sindikalne centrale na nacionalnom nivou, samo jedinstvenom i zajedničkom akcijom mogu zaštititi već stečena prava na rad i po osnovu rada svih zaposlenih, njihov ukupno bolji položaj i standard, kao i socijalnu sigurnost svih građana, što je prioritetni društveni i državni interes.

“Ipak, zapažaju se značajni pomaci na rješavanju krupnih pitanja na putu ka bržem izlasku iz ekonomske krize, koja nije mimoišla ni Crnu Goru, koji će pozitivno uticati na poboljšanje standarda svih zaposlenih, penzionera, mladih i ostalih kategorija stanovništva”, navodi se u proglasu.

Bonus video: