Država da preuzme imovinu "Radoja Dakića" i proda je

Oko 1,8 hiljada bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona eura
0 komentar(a)
Hala Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Hala Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2015. 13:27h

Bivši radnici „Radoja Dakića“ ostaviće rok državi da se izjasni o njihovom predlogu da Vlada preuzme imovinu kompanije i proda je shodno tržišnoj vrijednosti i eksproprijaciji zemljišta.

“Koordinacioni Odbor povjerilaca nije tu da bude protiv ili za vlast, već da insistira da država uradi ono što joj je dužnost i nadležnost, a to je da sprovede prvosnažnu presudu pod prijetnjom prinudnog izvršenja”, kazao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

On je agenciji Mina-business rekao da je svaka godina i srijeda gora nego prethodna.

“I danas smo mirni protest pred Vladom počeli minutom ćutanja”, dodao je Vukčević.

On je naveo da se smanjuje broj neopredijeljenih, ali i opredijeljenih, zbog mortaliteta.

“Ko ne dolazi na mirne proteste ne ostaje neutralan, već staje na suprotnu stranu u korist svoje štete i svoje porodice”, poručio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, neophodna je aktivnija uloga države u zaštiti javnog interesa i međuresorski sastanak ministarstava i institucija na različitim nivoima vlasti, kako bi se odredili prioriteti.

“Radi se o temi koja itekako boli društvo i državu jer je u pitanju 1,8 hiljada osoba i deset hiljada građana. Investitori i kad kupe imovinu kod suda moraju da pregovaraju sa Vladom pa zašto to ne bi radili direktno, a ne preko posrednika”, zaključio je Vukčević.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše kompanije “Radoje Dakić” za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Oko 1,8 hiljada bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na dosadašnjih 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavi samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Bonus video: