Kračković: Aerodrome treba dati pod koncesiju

Dugogodišnji privrednik je kazao da profesionalni menadžment treba da upravlja preduzećem umjesto partijskih kadrova
181 pregleda 7 komentar(a)
ilija kračković, Foto: Savo Prelević
ilija kračković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2018. 20:00h

Aerodrome Crne Gore (ACG) treba dati pod koncesiju, ali pod uslovom da budući koncesionar ne bude favorizovan, već da bude odobran na tenderu u konkurenciji dvije do tri renomirane kompanije i da sve planirane investicije sprovede tokom prvih pet godina, a ne da nove investicije čekamo 10 i više godina.To je u razgovoru za “VIjesti” kazao dugogodišnji privrednik i doktor ekonomskih nauka Ilija Kračković.

„Da je ekonomski trenutak povoljniji možda bih i drugačije razmišljao. Stanje crnogorske privrede je, prema mom mišljenju, veoma loše posebno sa aspekta njene strukture gdje se 40 odsto BDP-a crpi iz usluga, a manje od 10 odsto iz realnog sektora“, istakao je Kračković.

Pored lošeg ekonomskog trenutka u sve više zaduženoj ekonomiji, Kračković u prilog tvrdnjama da ACG treba dati pod koncesiju napominje da se „ne radi o privatizaciji“.

„Infrastruktura aerodromska i dalje ostaje državna, samo što se upravljanje i rukovođenje prepušta nekom drugom za određeni vremenski period. Poslije tog perioda infrastruktura će biti tri puta vrednosno uvećana. ACG je trebalo još prije pet godina dati pod koncesiju, bez obzira na pozitvno poslovanje“, tvrdi Kračković.

Dugogodišnje pozitivno poslovanje ACG, kako dodaje Kračković, nije bilo plod znanja partijskih kadrova, već je prvenstveno posljedica monopolskog položaja preduzeća.

„Drugi razlog za koncesiju je što se znanje i sposobnost crnogorskih menadžera u ACG uopšte ne može uporediti sa znanjem i efikasnošću menadžmenta modernih i velikih evropskih aerodroma, kao što su u Briselu, Parizu, Londonu i Franfurtu“, dodao je Kračković i naglasio da posljednjih 10 godina nikada u menadžmentu Aerodroma „nijesu radili profesionalci, već partijski kadrovi“.

Treći razlog za davanje koncesije, kako tvrdi Kračković, su veći benefiti za budžet po osnovu predujma i godišnjih koncesionih naknada, zavisno od broja putnika i porasta cijena usluga.

„Sve ono što su ACG obezbjeđivali budžetu i punjenje državnih fondova, sa ovakvom menadžerskom strukturom i čistom partitokratijom bez profesionalaca će koncesionar da obezbjeđuje, a i više od toga u vidu predujma i godišnjih koncesionih naknada“, tvrdi Kračković.

On dodaje da kao država u ovom trenutku nijesmo sami sposobni da realizujemo sve potrebne investicije u ACG.

„ACG su trenutno usko grlo razvoja naše privrede, kada je u pitanju veći promet i dovoz putnika. Svi govore o investicijama vrijednim 100-200 miliona eura, a niko ne pominje da je Vlada trebalo odavno da formira ekspertsku grupu koja bi definisala šta sve treba dograditi i investirati“, kazao je Kračković.

MA uvesti u stečaj da bi se oslobodio dugova

Kračković je kazao da ako se davanje koncesije za ACG bude vezalo za priču o sudbini Montenegro Airlinesa (MA), priča o koncesiji bi se mogla pokvariti.

Kao licencirani stečajni upravnik ona tvrdi da bi što prije trebalo uvesti stečaj u MA kako bi se ta kompanija oslobodila dugova.

„Crna Gora je trebalo 10 drugih firmi prije da održi, nego što je to radila sa MA, koji ima veliki broj zaposlenih sa velikim zaradama. Svi se grdno varaju da neće imati ko da prevozi putnike ako se ugasi ova avio kompanija. To je budalaština. Ima veliki broj firmi u okruženju koji jedva čekaju da zauzmu novu destinaciju”, tvrdi Kračković.

On tvrdi da ako jedna firma ima veće dubioze i dugove od svoje imovine, da stečaj treba pokrenuti.

“To je trebalo davno uraditi. Kako će aviokompanija poslovati sjutra ako dođu novi koncesionari povećaju cijenu aerodromskih usluga“, pita se Kračković.

Bonus video: