Đukanović: Vlasnici zemljišta reketiraju državu

Delegacija EU ranije je upozorila Vladu na moguće kršenje standarda EU u ovoj oblasti. Vlada je predložila ove izmjene na zahtjev Katari Diara, koji gradi stambeno-turistički kompleks kod Plavih horizonata, dijelom i na privatnoj imovini koju vlasnici nisu voljni da prodaju. Sličan projekat u toku je za Buljaricu
82 pregleda 125 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2015. 14:44h

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da vlasnici zemljišta nad kojim treba da se izvrši eksproprijacija reketiraju državu time što ne žele da ga prodaju po cijeni koju im je država odredlila.

Uz to, čudi ga „povišena temperatura“ koja se u javnosti stvorila zbog dopuna zakona o eksproprijaciji.

Vlada je predložila dopune kojima bi se mogla oduzimati imovina ako se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga. Za sada nema podršku od 41 poslanika u Skupštini, koliko je potrebno da bi zakonodavna vlast usvojila predlog.

Država i sada može da oduzme imovinu, ali ne može njome raspolagati (staviti je u funkciju javnog interesa) ako se vodi sudski postupak zbog visine naknade za eksproprijaciju. Prema novom predlogu, država može da oduzme imovinu, a vlasnici naknadno da je tuže ako nisu zadovoljni visinom naknade koja im se odmah isplaćuje.

„Čuidi me povišena temperatura koja se oko tog propisa stvara u javnosti, a da se pri tome u samoj tehnologiji definisanja javnog interesa i izuzimanja nkeretnina koje su proglašene javnim interesom nije promijenilo ništa. Javni interes je do sada proglašavala Vlada koja je odgovna za razvojnu poltiku. Predlogom se pokušalo izbjeći ono što se do sada u praksi dešavalo, a to je da se nešto proglasi javnim interesom, pa se onda odlaže po nekoliko godina da se ono stavi u funkciju zbog suđenja oko visine naknade. Ako je interes da se odlaže ekonomski razvoj nema problema,“ istakao je Đukanović danas u Skupštini u toku premijerskog sata dok je odgovarao na pitanje kluba SNP-a u vezi naplate poreza na nepokretnosti.

Đukanović je rekao da nedopustivo puno kasnimo sa razvojem i ne treba da kreiramo nova mjesta u sistemu koja će biti uporista kašnjenju.

„Umjesto toga treba reći i ovo je proglašeno javnim interesom i treba da bude stavljeno u funkciju opšteg napretka Crne Gore, a država i njen budzet su u obavezi da u roku od 15 dana izmiri obavezu dosadašnjem vlasniku nekretnine po pravednoj formilu koju neko mora da utvrđuje. Pravedna formula nije ono što je svako zamislio u svojoj glavi da bi mogao da ucijeni državu i prodaje metar kvadratni zemljišta po par hiljada eura. Kada se to radi pokušava se reketirati država i to se tako zove. Ova država se kroz cijelu istoriju, uključujući i najnoviju suočava sa permanentnim naporima za njenim reketiranjem. Mogu nabrojati desetine takvih primjera i samo se postavlja hoćemo li davati legitimitet tome novim zakonskim rešenjima,“ naglasio je premijer.

Delegacija EU ranije je upozorila Vladu na moguće kršenje standarda EU u ovoj oblasti. Vlada je predložila ove izmjene na zahtjev Katari Diara, koji gradi stambeno-turistički kompleks kod Plavih horizonata, dijelom i na privatnoj imovini koju vlasnici nisu voljni da prodaju. Sličan projekat u toku je za Buljaricu.

Protiv ovog predloga bune se grupe građana okupljene u fejsbuk grupi “Naše ognjište”.

Bonus video: